Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hajrá, szakképzés! – pályázatok és díjak

Hajrá, szakképzés! – pályázatok és díjak
Toronyi Attila

Csökkent az utóbbi években a hagyományos szakmák népszerűsége, így kevesebben szegődnek el – régies szófordulattal élve – tanoncnak, inasnak. Ráadásul a gyorsan változó gazdasági környezet egyre speciálisabb szakmai ismereteket követel. (Az Innováció kategóriában a pécsi Penta Unió Zrt.-t tüntették ki a „Könyvelő kAPPtár tanuló mobilapplikáció a szakképzésben” című munhkájáért; a díjat Dale A. Martin, a Német–magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke (bal oldalt) nyújtotta át a kitüntetettnek.)

Helyesen ismerte fel a magyar szakképzési rendszer a német duális szerkezet előnyeit: ennek lényege, hogy a képzésbe tevőlegesen kapcsolódnak be az üzemek, vállalatok. A mintegy 900 taggal rendelkező Német–magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) támogatja ezt a törekvést: a hazai szakképzés serkentésére 2013 óta pályázatot ír ki, amelyen egyéni vállalkozók, kkv-k és multicégek egyaránt részt vehetnek. A korszerű üzemi szak- és továbbképzés megteremtését a Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a jogi keretfeltételek kialakításával és tanácsadással segíti.

A DUIHK által évenként kiírt Szakképzési díj-verseny egyre népszerűbb, mert a részvétellel és a pályázatok közzétételével emelhető a gyakorlatorientált szakképzés társadalmi megbecsülése és színvonala.

A független szakemberekből álló héttagú zsűri tavaly december 15-ig három kategóriában várta a pályázókat, hogy kiválassza az innovációban, kooperációban és motivációban jeleskedő jelöltek közül a legjobbakat.

A ma kora esti díjátadón elhangzott, hogy a jó, gyakorlatra irányuló szakképzés mindenki számára előnyös: „A fiataloknak, mert versenyképes tudáshoz jutnak; a cégeknek, mert motivált és képzett munkatársakhoz jutnak; továbbá a társadalom egészének, mert a versenyképes vállalatok és a magasan kvalifikált dolgozók hozzájárulnak a stabilitáshoz és a növekvő jóléthez” – hangoztatta Kásler Péter, a DUIHK alelnöke.

„Gondolkodni könnyű, cselekedni nehéz. De gondolatunk szerint cselekedni a legnehezebb.” Goethét idézte Varga Mihály, a Szakképzési díj fővédnöke a díjátadón. A nemzetgazdasági miniszter ezzel arra utalt, hogy a Német–magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kezdeményezése helyesen ülteti át az elképzelést a gyakorlatba. Értékteremtő közreműködésével megtanulhatóbbakká válnak a szakmák, és a képzettebb munkaerő emeli a termelékenységet, a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményét. Varga szerint mind több vállalatnak kellene bekapcsolódnia a duális képzésbe és a DUIHK pályázati rendszerébe.

A díjakat a miniszter, Dale A. Martin, a Német–magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, valamint Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzésért felelős alelnöke adta át.

A három kategóriában a bíráló bizottság 39 pályázó közül két vállalatnak és egy szakiskolának ítélte oda a díjat.

• Az INNOVÁCIÓ kategóriában: Penta Unió Zrt. Pécs – a „Könyvelő kAPPtár tanuló mobilapplikáció a szakképzésben” projektért;

• A KOOPERÁCIÓ kategóriában: Győri Műszaki SzC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Győr – a „Challenging Learning” nevű projektért

• A MOTIVÁCIÓ kategóriában: MuzixGroup Kereskedelmi Szolgáltató Kft., Budapest –„A robotika iránti érdeklődés felkeltése, avagy a robotok már tényleg a spájzban vannak” című projektért.

KÜLÖNDÍJBAN RÉSZESÜLT:

• Farkas Elek (Rotekom), Bordodnádasd a „Virtuális párolgás” című projektért

• Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, Gödöllő a „Legyél te is Mezőgépész program és MezégépÉSZek játék” című projektért.

A díj szobrát Gáspár György képzőművész tervezte és alkotta meg.