Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Operandevú Baranyi Ferenccel az Újlipótvárosban

Operandevú Baranyi Ferenccel az Újlipótvárosban
Peredi Ágnes

Újra van lehetőség arra, hogy Baranyi Ferencet hallgathassák, akik szeretik az operát és persze őt magát is. A Kossuth- és számtalan egyéb díjas költő nemcsak verseivel van jelen évtizedek óta a hazai kultúrában, hanem azzal a hatalmas tudással is, amit megismert a világ operairodalmából. (A szerző felvételeivel.)

Sok művet Baranyi Ferenc fordításában hallhat a közönség. És sokáig tőle tanulhattak érdekességeket, zenetörténetet az egykori Bartók rádió hallgatói. Az utóbbi években egy-egy kulturális központban lehetett találkozni az előadásaival, amelyek mindig magával ragadóak voltak a műveltsége, a humora és az öniróniája miatt is.

Most az Újlipótvárosi Klub-Galéria kezd sorozatot Operandevú címmel. Az 1994 óta működő galéria a budapesti, XIII. kerületi művészek kiállítóterme, háromhetenként változó kiállításokkal és más eseményekkel. Baranyi Ferenc, aki a kerület díszpolgára, volt már vendége a helynek, amikor Dante évfordulója alkalmából mesélt az Isteni színjátékról, amelynek legújabb fordítását is ő alkotta meg.

A mostani sorozat első előadása március 9-én délután öt órakor kezdődik. Az első rész címe: A költő és a komponisták. A hét alkalomra tervezett sorozatban szó lesz a zene + dráma= zenedráma mibenlétéről, arról, hogy miként lett egy drámából több zenedráma, külön est lesz Verdiről, a szabadság zeneköltőjéről, a poétákról, mint operahősökről, a verizmusról, a valóság ábrázolásáról az operaszínpadon és Puskinról, a librettistáról.

Valamennyi előadásra a részvétel díjtalan.