Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mindenki Orbán Viktor ellen

Mindenki Orbán Viktor ellen Mindenki Orbán Viktor ellen

Ezzel a címmel jelent meg a bécsi Die Presse mai, magyarországi politikai helyzetelemzésében. A szerző, Boris Kálnoky szerint megingott a Fidesz biztosra vett választási győzelmébe vetett hit, és Karácsony Gergely, a politika új sztárja arra törekszik, hogy mindenki felsorakozzék mögé. A cikk szerint Karácsony tekinthető Orbán leghitelesebb kihívójának. „Tudja, hogyan kell a teret uralni” – fogalmaz Kálnoky. Mint írja, Karácsony eddig csupán Zugló polgármestere volt, mégis ő az egyetlen olyan politikus az országban, akinek a kedveltsége összevethető Orbánéval.

Miközben mi aludtunk, Vlagyimír Putyin orosz elnök megnyerte az olaszországi parlamenti választást – idéz a The New York Times egy friss Twitter-bejegyzést, az itáliai fejleményekről közölt kommentárjában. A kommentátor, David Leonhardt szerint a szélsőjobboldali és Európa-ellenes pártok jól szerepeltek a választáson. Ma még nem világos, hogy ki lesz az új miniszterelnök, de Olaszország kormánya valószínűleg felsorakozik azon kormányok mellé – értve ezalatt Magyarországot, Lengyelországot és az Egyesült Államokat –, amelyek ellenségesek a bevándorlókkal és még a demokratikus elvekkel szemben is, olvasható a The New York Times kommentárjában.

A szerző az olaszországi választási eredmények fényében úgy ítéli meg, hogy rövid életűnek bizonyult Angela Merkel és Emmanuel Macron tavalyi sikere a populista és szélsőjobboldali nyomulás visszaszorításában.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint a menekültek európai szétosztásáról való megállapodás hiánya az oka a vasárnapi olaszországi parlamenti választás kimenetelének, a jobboldali, illetve Európa-ellenes erők előretörése. A dpa német hírügynökség erről szóló jelentése szerint Asselborn fájdalmas dolognak nevezte, hogy a migrációs témában a szolidaritást nélkülöző magatartás a populisták és jobboldali szélsőségesek malmára hajtotta a vizet. A luxemburgi külügyminiszter azt állítja, hogy a menekültek elosztását elutasító magyar és lengyel politika is hozzájárult az itáliai választás ilyen eredményéhez.

Luxemburg támogatja Ausztriát a paksi erőmű tervezett bővítésével szembeni jogi fellépésében – írja az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál, az osztrák és a luxemburgi környezetvédelmi miniszter közös bejelentése alapján. A tárcavezetők beszámoltak arról, hogy nagy reményeket fűznek a német kormányalakításhoz, a keresztény uniópártok és a szociáldemokraták nagykoalíciójának az újrakötéséhez. A koalíciós szerződésben ugyanis szerepel az a kitétel, hogy nem lenne szabad állami támogatást nyújtani atomerőművek építéséhez. Az osztrákok ebbe belekapaszkodva német támogatást is remélnek Paks-ellenes álláspontjukhoz, legalábbis környezetvédelmi miniszterük szavai szerint.

A The New York Times ír arról, hogy két korrupcióellenes szervezet megállapítása szerint néhány európai uniós tagállam azon gyakorlata, hogy vízumot és állampolgárságot árul gazdag egyéneknek, alááshatja a szabad mozgás elvét. A schengeni övezet legkevesebb tíz tagállama nyújt vagy nyújtott pénzért állampolgárságot, illetve lakhatási jogokat. Ezek: Ausztria, Belgium, Görögország, Lettország, Litvánia, Málta, Portugália, Spanyolország, Svájc, valamint Magyarország. Ez utóbbi tavaly felfüggesztette ezt a konstrukciót. A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet európai igazgatója, Carl Dolan arról beszélt Brüsszelben: növekszik az aggodalom, hogy az ilyen opciók kockáztatják a szabad belső mozgást lehetővé tevő schengeni rendszer épségét. Ha ugyanis valaki vízumot szerez egy schengeni övezeti országban, akkor letelepedhet az övezet bármely országában, valamint vízum nélkül utazhat az Egyesült Államokba is.

Egy másik intézmény, a Szervezett Bűnözésről és Korrupcióról Jelentéstevő Projekt – rövidítve OCCRP – médiakonzorcium arról készített tanulmányt, hogy számos országban elégtelen a kormányzati ellenőrzés azon egyének fölött, akik uniós útlevelet vagy tartózkodási engedélyt kapnak. E szempontból elmarasztalást kapott Málta – főként Putyinhoz vélhetőleg közeli személyek uniós okmánnyal való ellátása miatt –, Portugália – elsősorban az angolai kormányzó elit könnyű ingatlanszerzési lehetőségének biztosítása miatt –, valamint Magyarország, általában az ellenőrzési eljárás lazasága miatt.