Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vesevilágnap: a kicsik is érintettek lehetnek

Vesevilágnap: a kicsik is érintettek lehetnek
(Tudósítónktól)

Március 8.: a vese világnapja. A Nemzetközi Nephrológiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésének köszönhetően minden év március második csütörtöke a vese világnapja. Világszerte ezen a napon hívja fel a szakma a figyelmet a salakanyagok kiszűrését és kiürítését végző létfontosságú szerveinkre. Napjainkban majdnem minden tizedik ember érintett valamilyen típusú vese-megbetegedésben; az elváltozások, fertőzések a gyerekeket sem kímélik. 

A világnap alkalmából a Czeizel Intézet gyermek-nephrológus szakértője gyűjtötte össze a legkisebbekre vonatkozó tudnivalókat. A vesebetegségek bizonyos változatai a gyermekeket is sújthatják: a veleszületett rendellenességekre már a terhességi ultrahangvizsgálatkor fény derül, így felkészülhetünk a picit érintő olyan problémákra, mint például a vizeletelvezető rendszerben szűkületet okozó, viszonylag gyakori üregrendszeri tágulat. Szerencsére gyerekeknél ritkábban diagnosztizált, de lehetséges elváltozások még a patkóvese, a vesekő vagy a különféle cisztás megbetegedések. 

A húgyúti fertőzéseket viszont a csecsemőket és kisgyermekeket érintő második leggyakoribb bakteriális fertőzésekként tartjuk számon. „Ezeknek két fő típusát különböztetjük meg: az alsó és felső húgyúti fertőzéseket. Alsó húgyúti fertőzés vagy más néven hólyaghurut esetén a betegség csak a hólyagot érinti, általában alhasi fájdalommal, csípő-égő vizeletürítéssel, gyakori vizelési ingerrel, bűzös vizelettel jár, esetleg a korábban szoba- vagy ágytiszta gyermek ismételt bepisilése figyelmeztethet rá. Leginkább a lányoknál jelentkezik, okai között pedig több hajlamosító tényező is lehet: alkat, nem megfelelő vizelési technika, székrekedés, hólyagműködési zavarok” – mondja dr. Biró Kinga, a Czeizel Intézet gyermek-nephrológus szakorvosa. „A felső húgyúti fertőzés vagy vesemedence-gyulladás esetén a fenti kezdeti tüneteket követően (akár anélkül) magas láz, hasi- és deréktáji fájdalom, hányás, étvágytalanság, sápadtság alakulhat ki. Ha a gyermeknél visszatérően jelentkezik, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek az esetleges anatómiai rendellenességek kiderítésére.”

A fertőzések megelőzésében fontos szerepe van a higiéniának. „Tanítsuk meg a kicsiknek, hogy vécézés után a fenekét elölről hátrafelé törölje ki! Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is” – figyelmeztet dr. Biró Kinga.