Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

InterRail: ingyen vonatozhatnak EU-s fiatalok

InterRail: ingyen vonatozhatnak EU-s fiatalok
EuroNews

Az Európai Bizottság az ingyenes InterRail-program idei, 12 millió euró értékű költségvetési támogatásáról döntött, A program részeként 20–30 ezer – köztük számos magyar – fiatal utazhat majd ingyen az unióban.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először a javaslatot, amelynek értelmében minden, 18. életévét betöltött európai fiatalnak ingyenes, két hétre szóló Interrail-jegyet adnának az unióban.

A program célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitása, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa ezt mondta: „Fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak arra, hogy szélesítsék a látókörüket más országokba való ellátogatással”. Az oktatás nemcsak arról szól, amit a tanteremben megtanulunk, hanem arról is, amit felfedezünk, más kultúrákról és hagyományokról európai társainktól – tette hozzá a biztos.

A kezdeményezést népszerűsítő kampány kezdődik, majd pályázat útján lehet jelentkezni az ingyenes vasúti közlekedést (szükség esetén egyéb közlekedési módokat) biztosító programba. Az első résztvevők várhatóan már az idén nyáron utazhatnak.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, az uniós program szószólójaként az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: kormányváltás esetén a következő kabinet egyik első vállalása a program hazai kiterjesztése lesz.

Magyarország lesz az első, amelyik csatlakozik az ingyenes InterRail-bérlet programhoz és minden, 18. életévét adott évben betöltő fiatalnak lehetővé teszi az utazást. Ez évente alig kilencmilliárd forint költségvetési kiadással jár, ami töredéke például annak, amennyit a jelenlegi kormányzat a Brüsszel-ellenes propagandára fordított – mondta a képviselő.