Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Think:Nordic – előadások azoktól, akik Skandináviát formálják

Think:Nordic – előadások azoktól, akik Skandináviát formálják
Infovilág

A Think:Nordic konferencia célja, hogy a hallgatóság első kézből tájékozódhasson aktuális társadalmi problémákról és Észak-Európában már bevált megoldásaikról, a legfrissebb tudományos kutatásokról, kulturális vagy művészeti jelenségekről – saját területükön kiemelkedő skandinávoktól, észak-európaiaktól.

Az idei konferencia előadói: Magnús Karl Magnússon kutatóorvos és egyetemi professzor, Lasse Schelde építész és várostervező, Rasmus Ekholm startup-szakértő, Thomas Hellum televíziós producer, Mattias Goldmann klímaszakember. Az esemény fő támogatói: Ferencvárosi Közösségi Alapítvány, Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország magyarországi nagykövetsége. A március 3-án délután két órakor kezdődő rendezvény helyszíne Budapesti Corvinus Egyetem E épület, IV. előadója (Fővám tér 8.) és a  Három Holló (V., Piarista köz 1.), házigazdája: Bombera Krisztina. A kora délutántól késő esti tartó előadásokra itt lehet jegyet váltani, diákoknak 1000, másoknak 1500 forintba kerül a részvétel. A 30 perces, angol nyelvű előadásokat minden esetben 10 perc Kérdezz! Felelek! követi. A konferencia végén az öt vendég kerekasztal-beszélgetésen vesz részt.

A részletes program

14:00–14:10  a Think:Nordic konferenciát megnyitja Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete

14:15–14:55   Magnús Karl Magnússon (IS) előadása

15:00–15:40    Lasse Schelde (DK) előadása

15:45–16:25    Rasmus Ekholm (FIN) előadása

16:25–16:55    szünet

17:00–17:40    Thomas Hellum (N) előadása

17:45–18:25    Mattias Goldmann (S) előadása

18:25–18:55    szünet

19:00–19:45    kerekasztal

20:30–            „Észak“ folyóirat-bemutató a Három Hollóban

Az előadók

Magnús Karl Magnússon (Izland): hematológus, az Izlandi Egyetem Orvostudományi Karának professzora. Részt vesz a deCODE genetics biogyógyszerészeti cég emberi genóm feltérképezésével kapcsolatos kutatási munkájában. A rendelkezésükre álló izlandi genetikai információk a világon egyedülállóak, hatalmas segítség a többi között a gyakori betegségek genetikai kockázatának megismerésénél. Kutatási eredményeik így hozzájárulnak új diagnosztikai, kezelési és megelőzési módszerek kifejlesztéséhez.   

Lasse Schelde (Dánia): Lasse Schelde dizájner, fotós, építész és várostervező, 2009 óta dolgozik fenntartható közlekedési megoldásokon. Meggyőződése, hogy a kerékpár minden jó jövőbeni városi fejlesztés középpontja, és ehhez mérten komolyan is kell venni. Kerékpáros könyvtárat hozott létre, kiállításokat szervez, mobilitási hálózatokat, kerékpár-szupersztrádákat és formatervezési megoldásokat fejleszt. Lasse a Bicycle Innovation Lab társalapítója és igazgatósági tagja. Augusztusban indította el a Moving Spaces nevű vállalkozását, amely jelenleg a lengyelországi Sopot városának nyújt tanácsadást a jövő lépéseiről. Lasse számos előadást tartott világszerte a fenntartható és kerékpáros mobilitásról, egyebek között Vancouverben (Velocity), Münchenben (Mobility Innovation) és Zágrábban (Pedalafest). Építészirodájának (Schelde ex Mundi) fő célja, hogy ember és természet kiegyensúlyozott viszonyát átültesse a fenntartható építészetbe is. Az Information dán napilap külső munkatársa, a dániai közélet egyik kulcsfigurája, a nemzetközi technológiai hírek aktív kommentátora. Legutóbbi cikkei az önvezető autók európai használatára és a sofőr nélküli tömegközlekedési eszközök bevetésére fókuszálnak.

Rasmus Ekholm (Finnország): a Slush fesztivál európai részlegének igazgatója és az Arcada Egyetem business administration és digitális marketing szakos hallgatója. A Slush a világ legnagyobb startup-rendezvénye, amely segíti a kezdő, föltörekvő vállalkozások és a technológiai tehetségek, valamint a befektetők, vállalatigazgatók és a média közötti kapcsolat kiépítését. Rasmus korábban az Arcada Egyetemet és a finn startup szcénát összekötni kívánó Arcada Entrepreneurship Society vállalkozási társaság elnökeként, illetve alelnökeként is dolgozott. Csapatával mintegy harminc rendezvényt szerveztek: kerekasztal-beszélgetéseket, különböző iparági eseményeket és vállalkozási alapismereteket közvetítő, egészen gyakorlatias alkalmakat.

Thomas Hellum (Norvégia): 1992 óta dolgozik az NRK norvég közszolgálati televíziónál producerként. Pályafutását világosítóként kezdte, operatőrként folytatta, végül dokumentumfilm-készítésre tért át. Edvard Grieg zeneszerző európai utazásait megörökítő dokumentumfilmjéért 2008-ban elnyerte a Prágai Nemzetközi Televíziós Fesztivál nagydíját. 2009-ben a Slow TV-mozgalom egyik fő kezdeményezőjeként unalmasnak tűnő eseményeket kezdett valós időben vetíteni, amelyek messze a legnépszerűbb norvég televíziós műsorokká váltak. 2012-ben a lucerne-i Rose d’Or Fesztiválon az Ole Bull zeneszerzőről szóló dokumentumfilmjéért kapott díjat. Személyes mottója: „Az élet akkor a legszebb, ha egy kicsit furcsa.”

Mattias Goldmann (Svédország): a Fores (Forum for Reforms, Entrepreneurship & Stustainability) svéd zöld agytröszt vezérigazgatója. 2001–03 között a svédországi Zöld párt (Miljöpartiet de gröna) kommunikációs főnöke. 2016-ban Svédország legbefolyásosabb emberének választották a fenntartható fejlődés területén, egy évvel később a francia kormánya lovaggá ütötte a klímaváltozással kapcsolatos kiemelkedő teljesítményéért. Elnyerte az év lobbistája, illetve az év politikusa címeket. Genfben született, külföldön, többek között Kenyában és Chilében töltött számos év után ma Stockholmban él.

Címkék