Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Fidesz és Lázár első veresége

A Fidesz és Lázár első veresége A Fidesz és Lázár első veresége

A látványos győzelem az áprilisi választások előtti teszt az ellenzék számára  – írja helyszíni tudósításában a magyar híradásokkal egy időben az osztrák Der Standard a hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredményéről. A győzelem meglepetésszerű, a magas, 62%-os részvételi arány azonban eleve bíztató volt.

Márky-Zay Pétert, mint egykori fideszes szavazót mérsékelt konzervatív katolikusként jellemzi a cikk. A részletes elemzés kitér az OLAF Elios-vizsgálatára, s arra, hogy Hódmezővásárhely volt ennek a lánc-közbeszerzésnek a mintapéldánya.  A vasárnapi győzelem azt bizonyítja, hogy az ellenzéki pártok összefogásával megakadályozható a Fidesz kétharmada. Egyes számítások szerint a teljes összefogással akár 30 helyet is elvehetnek a Fidesztől.

Gyors volt a svájci Neue Zürcher Zeitung tudósítója is: a Fidesz súlyos vereségét elemzi, ami az ellenzék teljes összefogásának az eredménye. A győzelemnek pedig az adta a súlyát, hogy Orbán egyik legfőbb bizalmasa és az egyik legnagyobb hatalommal felruházott politikus, Lázár János is hódmezővásárhelyi – írja a tekintélyes újság, amely szerint elképzelhető, hogy ez a győzelem lendületet ad az ellenzék áprilisi összefogásának. 

Belebukik Orbán az egy éve tartó korrupciós botrányába? – teszi fel a kérdést a Die Welt, amelyik úgy látja: annak ellenére, hogy Orbán Viktor a migránspolitikát tette a kampány fő mondandójává, egyre inkább a veje korrupciós ügye lesz a központi téma. A cikk ismerteti az OLAF-jelentés lényegét, és bemutatja azt is, miként viszi az ügyet az egyik, s miként a másik médium, amelyik a kormány szekerét tolva mentegeti Tiborcz Istvánt. Írják azt is, hogy csak az OLAF-jelentés miatt kezdett el tájékozódni az ügyészség, de már jelezte, évekig elhúzódhat a vizsgálat. Az Európai Központi Ügyészség pedig csak 2020-ban áll fel, s bizony Magyarország jelenlegi kormánya nem akar csatlakozni a közös uniós intézményhez. Kérdés, kitart-e az Elios-téma a választásokig hátralévő 6 hétben? A cikk egyébként megemlíti a 4-es metró építésének vizsgálatakor talált korrupciós botrányt is. 

Olaszország és Magyarország választási esélyeit latolgatja a The Arab Weekly, kiemelve a két ország közti hasonlóságokat. Közülük nemcsak a populista, nacionalista hangvételt mind két választási kampányban, hanem az idegengyűlöletet, a rasszizmust is, illetve idézi a magyar politikus évértékelő beszédéből, hogy reménykedik a Forza Italia és Berlusconi barátja győzelmében, még ha utóbbi el van is tiltva a közéleti szerepléstől 2019-ig, mivel a bíróság korrupció vádjában bűnösnek találta.  Az Északi Liga vezetőjének, Matteo Salvininek is ideálja Orbán Viktor, aki – szerinte – a jó kormányzás tökéletes példáját adja.

A minap tartott informális brüsszeli csúcson Emmanuel Macron felvetette az uniós konzultáció tervét az Európai Unió jövőjéről, amit áprilistól októberig szerveznének meg – írja az osztrák közszolgálati rádió és tévé, az ORF portálja.  Angela Merkel német kancellár is támogatta az ötletet, a francia elnök pedig büszkén emlegette, hogy 27 országból 26 kiállt mellette. Az egyedüli, aki elvetette az ötletet, a magyar kormányfő volt, aki általában bírálja, méghozzá „a demokratikus elvek megsértése miatt” a brüsszeli vezetést.

A szocialista filantrópok, mint például Soros György vagy Michael Bloomberg az Egyesült Államok szocialista hatalomátvételén munkálkodnak – állította az NRA, az Amerikai Fegyverszövetség minapi toborzó konferenciáján LaPierre, a szervezet alelnöke – tudtuk meg a több mint 100 éves, New York-i székhelyű Jewish Telegraph Agency/Zsidó hírügynökség, a Times of Israel, a brit The Guardian helyszíni tudósításából. Márpedig a szocialista rendszerekben elnyomják az embereket, a szabadságjogokat csorbítják, a fegyvereket elkobozzák, betiltják a fegyverviselést is – riogatott az alelnök, hozzátéve, hogy az említetteken kívül több milliárdan gondolkodnak hasonlóan. Úgyhogy a konzervatívok számára apokaliptikus képet festett, ha engednének a mostani nyomásra. Mindez a floridai mészárlást követő gimnazista-tiltakozások miatt lett forró téma, mert egyrészt a diákok a fegyverlobbyt okolják az egyre gyakoribb iskolai lövöldözések miatt, másrészt Trump az NRA-val együtt tervezi a tanárok felfegyverzését. Több befolyásos amerikai cég ennek hallatán visszavonta eddigi támogatását a Nemzeti Fegyverszövetségtől.

Csákvári Péter „Miniatűr ugar” témakörben alkotott 29 évesen olyan fotókollekciót, amit Kubától kezdve Nagy-Britannián át egészen a mexikói tv-ig értékelnek a nézők – számol be a brit Daily Mail. A séfből lett alkotó háztartási eszközökbe vagy használati tárgyakba helyez fogpiszkáló méretű embereket – mint például súrolókefébe kaszásokat, akik a búzaföldnek beillő kefeszőrcsomókat  kaszálják, vagy például karfiolfejen juhász legeltet, halkonzerves doboz pereméről ugranak be a mini úszók a löttybe. Fekete tükröt tart a társadalomnak a Sony World Fotókiállításon Londonban díjat nyert  szakács.