Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa jövője nem érdekli Orbánt

Európa jövője nem érdekli Orbánt

 

Akkor micsoda? Kazahsztán jövője? Törökország jövője? Az Uniótól lenyúlható pénzek jövője (ez biztosan)? Emmanuel Macron az új francia elnök mosolyogtatta meg a hallgatóságát, amikor sajtóértekezletén közölte, hogy áprilistól konzultációt kezd, amelynek célja szorosabbra fűzni a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között.

Az uniós tagállamok közül „az egyetlen ország, amelyik nem fog benne részt venni, az Magyarország” – mondta. Kis szünetet tartott, majd ironikusan hozzátette: „Ez bizonyára meglepi önöket” – és mosolygott egy jót, miközben a terem nevetett a poénján.

Szóval már nevetségesek is vagyunk. Mi. Magyarország. Macron nem azt mondta, hogy Orbán úr nem akar Európával konzultálni. Hanem mi, magyarok nem veszünk részt a dialógusban.

Mi kifogása lehet Macron javaslata ellen a magyar miniszterelnöknek, a nemzeti konzultációk világbajnokának? Mikor ez pontosan az „ő” módszere szerint zajlik majd le.

Április 17-én kezdődik a konzultációt Strasbourgban. A többi uniós országban októberig le kellene futtatni őket, hogy a 2019. májusi EP-választási kampányban már felhasználhassák az eredményeket. A konzultációt az interneten lehetne kitölteni, és Európa jövőjét érintő általános kérdésekre kellene válaszolni. Például: mik az európai értékek? Mit vár el Európától a mindennapi életében? Milyen változásra vágyik Európában? A konzultációt nyilvános viták követnék a résztvevő országokban. Mindegyik országban egy nemzeti szerv továbbküldené az eredményeket egy uniós intézmények által kiválasztott független, köztiszteletben álló személyiségekből álló bizottsághoz, amelyik kiértékelné őket.Az Európáról szóló kérdések mellett helyi érdekű ügyek is helyet kaphatnának a konzultációban.

A jegyzet elsőként itt jelent meg.