Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Diákok ezrei tüntettek oktatási reformért Budapesten

Diákok ezrei tüntettek oktatási reformért Budapesten
EuroNews

Több ezer tüntető, javarészt diákok és tanárok követelték az oktatás átfogó reformját péntek este a Budapesten. A Független Diákparlament javaslatait – mint az óraszámok csökkentése vagy a tanárértékelési rendszer – évek óta figyelmen kívül hagyja a kormány, ezért tüntettek január 19-én, és most ismét. A tüntető diákok többsége a túlterheltségre panaszkodott.

– Szerintem az a baj az oktatási rendszerrel, hogy nagyon nagyon sok diák túlterheltnek érzi magát hiszen nagyon sok olyan dolgot tanulnak amire nincsen szükség - mondta egy tüntető lány az Euronewsnak. – És ezáltal semmi másra nincsen idejük, ami egy kis öröm lenne az életükben a sport, a szabadidő, a művészetek, zene vagy bármi.

A Fidesz nyolc éve alatt a már korábban ezer sebből vérző magyar oktatást szervezetileg központosította, ami a PISA-eredmények alapján nem javított a helyzeten - sok tanár szerint pedig rontott.

– Ha megvalósulhatna az intézmények függetlensége, már előrébb jutnánk, hiszen helyben jobban tudjuk azt, hogy milyen pedagógiai programokra van szükség, hogyan kellene a diákokat tanítani, és netán abban is jobban tudnánk dönteni, hogy a rendelkezésre álló pénzt mire használjuk fel - mondta egy tanár.

A kormány a kritikákat megfogalmazó diákokat a politikai ellenfelei mellé sorolta be, a tüntetéseket a választási kampány részének tekinti.

A diákok szakmai vitára hívták a parlamenti pártok miniszterelnök-jelöltjeit, amelyre Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor vállalkozott.