Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lady Bird: egyszerűen nagyszerű

Lady Bird: egyszerűen nagyszerű
Horváth Kálmán

Szakácskönyv nélkül is tudható, hogy az édes ételt cukorral, a csípőst paprikával, borssal, esetleg chilivel készítjük. Igazából a sikeres film receptje is egyszerű, kellenek jó színészek, megfelelő forgatókönyv, a szakmát ismerő rendező és operatőr: ennyi.

Most Lady Bird jött el hozzánk, hogy másfél órán át meséljen szülővárosáról, az amerikai Sacramentóról, hogy szóljon a veszekedős, mindig hibát kereső szülői szeretetről, érzékeltesse az első szerelmek izgalmát, és a serdülőkor bonyolultságát.

Lady Bird egy helyét kereső, a világgal hadakozó tizenéves, egyébként Cristine, de a nevével együtt tagadja meg a korát, a családját, nem akar észrevétlen maradni, ezért tesz meg oly sokat mások figyeleméért.

Egyszerű, ezerszer hallott történet ez, de úgy elmesélve, hogy a néző maga is átélője lesz házibuliknak, színielőadásoknak, tanóráknak, álláskeresésnek, és lehet karrierje csúcsán, esetleg napjait számolgató nyugdíjas, a látvány megfiatalítja. Talán csak a kezdet, a szereplőkkel való ismerkedés ijesztő, drámát sejtet, de később helyére kerül, a szöveg, a kép, a feketéből szürke lesz, a feszültség enged, az eddig elutasított világot megöleljük, mert rájövünk, hogy csak benne tudunk élni. Ebben a szakmában nincsenek véletlenek, az öt jelölés sem az, az idei Oscar-díj átadásakor (március 4-én) majdnem biztos, hogy valamelyik kategóriában a Lady Bird adja a győztest.

A stáblistán csupa jó név, de látszólag senki sincs a helyén. Greta Gerwig, inkább író, mint rendező. Az anyát játszó, Lauriea Metcalf doboza a tévéssorozat, filmbéli férje, Tracy Letts pedig inkább veretes gazfickóként, mint lágyszívű apaként lett hírhedt. A főszereplő, Saoirse Ronan pedig bevallottan, a színpadon érzi jól magát, nem a kamera előtt. És mégis, kitetszik a filmből, hogy egymást tisztelő, szerető, kollégák adják kézről kézbe a kilincset, az ajtó pedig csak nyílik, egyre szélesebbre, mögötte a klasszikusok, talán a világhír...

Lady Bird: színes, feliratos amerikai film; írta: Greta Gerwig; zene: Jon Brion; fényképezte: Sam Levy; producerek: Scott Rudin, Eli Bush, Evelyn O’Neill. Rendezte: Greta Gerwig. Gyártó: Universal, 2017, hossza: 94 perc, korhatár: 12 év; országos bemutató: március 1.