Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Érdemes-e a 112-t hívni?

Érdemes-e a 112-t hívni?
Kulcsár László

Helyszín: Győr, Irinyi János utca, időpont: 2018. február 22., 11 óra 15 perc. A járókelőt megdöbbenti a látvány: feltehetően megunta életét a kábeleket hordozó pózna, és rádőlt az utca másik oldalán még ép kábelekre. (Még jó, hogy nem a kukásautót találta telibe.) Erősáram? Gyengeáram? Távközlési vagy tévékábel? Ki tudja, nem a járókelő dolga eldönteni, miként azt sem, hogy miért dőlt ki a pózna.

Telefon: 112. A segélyhívó. Férfihang, járókelő tisztességgel bemutatkozik, a telefonszámát látja a túloldali ügyfélszolgálatos. Aggódó állampolgár elmondja, mit látott. A válasz: "Hívja az áramszolgáltatót!" Pillanatnyi megdöbbenés, majd a szerencsétlen gyalogkakukk csak annyit tud mondani: "De hiszen ez a maga dolga, én nem tudom a számát..." Az ügyfélszolgálatos kilép a hívásból. Ennyi. A felvételek, alighanem, magukért beszélnek.

"Nem igazán tudom, mire való a 112-es hívószám – írja a fentieket kommentálván egyik olvasónk. – Az Abda és Börcs közötti vasúti átjáró  (csak tájékoztatásul: a MÁV 1. számú fővonala: Hegyeshalom–Budapest között) rendszeresen hibás. Általában szabad jelzést mutat, a sorompó két karja mozdulatlanul, vigyázzban mered az ég felé, a vonatok pedig robognak. Hívtam a 112-t, ahol közölték: ez nem az ő kompetenciáuk, hívjam a vasutat. Ez mi, ha nem veszély?"