Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar civil szervezetek elleni támadás megállításáért száll síkra az Amnesty International

A magyar civil szervezetek elleni támadás megállításáért száll síkra az Amnesty International A magyar civil szervezetek elleni támadás megállításáért száll síkra az Amnesty International

A magyar kormány semmitől nem riad vissza, a jelek szerint semmi sem tántorítja el attól, hogy a civil szervezetekre további nyomást gyakorolva korlátozza működésüket vagy egyszerűen felszámoltassa őket – erre a következtetésre jutott az Amnesty International közleménye a „Stop, Soros!” törvényjavaslat parlamenti vitájának megkezdését követően.

Holott az Amnesty International maga is bíróságra vitte a civilek külföldi támogatását ellenőrző előző törvény ügyét, ami felett az Európai Bíróság is ítéletet mondott az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának megindításával. Mondandóját a cikk szerzője teletűzdelte Orbán-idézetekkel: a kormány nem akar multikulturális országot, minden maradjon, ahogy ez 1100 évvel ezelőtt volt a Kárpát-medencében.

Az AI azt akarja, hogy miután Magyarország már tényleg minden határon túllépett, az európai vezetők tegyenek végre konkrét lépéseket a civil szervezetek elleni támadás megállításáért. Ahogy hazánkkal bánik majd az EU, az lakmuszpapír lesz a jövőre nézve. Hiszen Orbán Viktor nem az egyedüli populista az unióban, aki a sötét régmúltat akarja visszahozni a jogállam, a személyi szabadságjogok megfosztásával.

A magát vezető angol nyelvű közel-keleti lapként hirdető Arab News fontosnak tartotta, hogy beszámoljon – a francia AFP hírügynökség tudósítása alapján – a berlini filmfesztiválon látott szlovák és magyar filmről, mert egyrészt a kisebbségek elleni erőszakot, a magyar Genezis című film esetében a romák ellenit, a szlovák esetében a félkatonai szélsőjobbos szerveződéseket mutatják be. Bogdán Árpád, a fiatal roma rendező a 2008–09-i romagyilkosságok kapcsán úgy nyilatkozott, hogy Európának tanulnia kellene ezekből az esetekből felismerve az Orbán Viktor és más populista vezető okozta veszélyt. A Genezis rendezője bízik abban, hogy a film ráébreszt az európai borzalmakra, ezért, mint művész optimista, de mint magyar állampolgár, korántsem.

A Chatham House elemzője, Matthew Goodwin szerint Orbán populista nacionalizmusa vonzza a magyar szavazókat, bejött a számítása a magyar kormányfőnek, amikor migránsellenes szlogenjeit minden elé helyezte választási kampányában – írja a brit Independent. Azonban a vele már egy húron pendülő Lengyelország, Csehország és Ausztria szövetsége kihívás/fenyegetés Brüsszel, Párizs és London számára. Felhívja arra is a figyelmet, hogy miközben Magyarországon az Ipsos által megkérdezetteknek csak a 11%-a mondta azt, hogy számára a legnagyobb problémát a menekültek okozzák, s bizony ez az arány jóval alatta marad a német 40%-nak vagy az olasz 32%-nak – Orbán Viktor mégis több mint 50%-os támogatottságot élvez. Ha földcsuszamlásszerű győzelmet arat és mögötte a szélsőjobb Jobbik lesz a második befutó, akkor rendkívül mély repedésvonal keletkezik Nyugat és Kelet között az Európai Unióban, azaz a nacionalisták és a liberálisok között. A cikk megemlíti a Soros, mint a zsidó elleni kampányt is, és beszédes a közbeékelt Soros-fotó, ami alatt azt olvashatjuk: Sorost nagyra kellene becsülni.

Magyarországon 149-en fagytak halálra eddig a téli hónapokban – adja hírül számos német és angol nyelvű hírforrás is. Az osztrák Der Standard arról számol be, hogy az esetek 47%-ában saját otthonukban lelik halálukat azok, akiknek nincs pénzük tűzifára, fűtésre. Pedig a tél az előzőknél enyhébb, viszont csaknem félmillió ember irtózatos szegénységben, nélkülözés közepette él.

A 29 posztszovjet kelet-európai és közép-ázsiai országban megjelenő Transitions Online a lengyel rádió tudósítására hivatkozva közli: Lengyelország valószínűleg megmenekül a 7. cikkely alkalmazása elől, mivel Magyarország nemmel fog szavazni, ha arra kerül a sor. Márpedig csak egyhangú szavazás esetén alkalmazható a verdikt. A lengyel rádió megemlíti, Magyarország is hasonló helyzetbe kerülhet, hiszen ellene is megkezdték a 7-es cikkely alkalmazásának procedúráját a civiltörvény és a lex-CEU miatt.

A brit Express is foglalkozik a témával, kiemelve, hogy a Visegárdi 4-ek bosszút állnak Brüsszelen. A cikkbe beágyaztak egy Szijjártó Péter-interjút, amit a külügyminiszter az orosz kormány által pénzelt Russia Today propagandatévének adott. Ebben Szijjártó elmondja, Nyugat-Európa sem tesz eleget a kötelező kvótaelvárásoknak, úgyhogy csak képmutatás az, amit látunk a Nyugattól. Szijjártó szerint épp az unió megy szembe a saját törvényeivel, amikor elveszi az önkéntes döntés jogát a tagállamoktól a menekültkérdésben.