Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vonós varázs a gödöllői kastélyban

Vonós varázs a gödöllői kastélyban
(Tudósítónktól)

Rendkívül jó évet zárt a Gödöllői Királyi Kastély, a fővároshoz közeli kedvelt kulturális és turisztikai helyszín. Kiállításain, koncertjein 232 053 regisztrált látogató vett részt tavaly, parkja minden évszakban népszerű kirándulóhely.

Márciusban a tavaszi megújulásé a főszerep a sokszínű programkínálatáról ismert patinás épületben. A családi programok mellett az idén is nívós koncertek, fesztiválok és színházi előadások várják a kastély vendégeit. Az első hétvégén rendezik meg a „Vonós varázst”, amikor szólóban vagy kísérettel, kamaracsoportban vagy a virtuozitást bemutatva a vonósoké a főszerep.

Szabadi Vilmos, a Zeneakadémia tanszakvezetője, Liszt-díjas hegedűművész tudósítónknak elmondta: „Szakura – cseresznyevirágzás, vappu, a finn majális, tavaszi rügyfakadás? Mindhárom hallható majd zenébe foglalva. Gödöllőről indult, és az Akadémián ígéretes tehetségek vagy a világot már bejárt, vagy a hazáját képviselő vendég művészek látogatnak el a kastély ihletett környezetébe.”

Az első napon, március 2-án Szűcs Máté (brácsa), a Mirai Musician, Albert Julianna (hegedű), Asztalos Dóra (cselló) és Szabadi Vilmos hangversenye hallható. Szombaton a Trio Me, Bársony Péter és Szabadi Vilmos hegedűművész előadása kerül sor. Március 4-én a győztesek koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. Langer Ágnes (hegedű) és Taraszova Brigitta (zongora) estjén közreműködik Szabadi Vilmos. Langer Ágnes és Taraszova Brigitta mindketten versenyek, illetve versenydíjak többszörös nyertesei. Ágnes pályája elején már külföldön, Brigitta mindvégig Magyarországon tanult, és a Liszt Zeneművészeti Akadémián diplomázott. Langer Ágnes még Németországban tanul, miközben sorra aratja a versenydíj-győzelmeit, koncertjeivel járja a világot szólistaként és kamaraművészként. Legutóbb a Zeneakadémia által első alkalommal, hegedűművészek számára megrendezett Bartók-világversenyen harmadik helyezést ért el.