Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsi akvarell – kiállítás az Albertinában

Bécsi akvarell – kiállítás az Albertinában
EuroCommPR*Bécs

Könnyed vonalvezetés, ragyogó színek – az osztrák vízfestészet felfedezésére hív a bécsi Albertina múzeum. A 19. századi akvarellfestészet virágkorszakát felölelő „Bécsi akvarell” című tárlat mától május 13-ig látható az osztrák fővárosban. Március elejétől pedig Martha Jungwirthnak, az idei Oskar Kokoschka-díjas kortárs vízfestőművésznek festményeit tekinthetik meg az akvarellek szerelmesei.  (A képen: Carl Schütz: A bécsi Stock im Eisen tér  © Albertina)

Az akvarellfestészet már a 15. század óta egész Európában kedvelt festőtechnika, melyet számos világhírű festőművész, mint például Dürer, Turner, Cézanne, Nolde és Schiele is alkalmazott.

A képen: Rudolf von Alt: Alservorstadtra vetett pillantások ©Albertina

A különleges festészet sajátossága a víz és áttetsző lazúrfesték ötvözése a papíron, amelynek állandó, gazdag motívumait tájképek, nagyvárosi és vidéki életképek, valamint virágminták képezték. Bár a vízzel vegyített festészet elsősorban Angliában terjedt el széles körben, a könnyed vonalvezetés és a pazar színek megannyi, 19. századi bécsi festőművészt is megihlettek, mint például a természetet, várakat és kastélyokat ábrázoló Rudolf von Altot, Matthäus Lodert és Thomas Endert, vagy az emberek hétköznapi nyugodt, intim éltét bemutató Peter Fendit és Carl Schindlert.

A bécsi Albertinában mindösszesen 2500 akvarellt őriznek különböző korszakokból. Az osztrák akvarellfestészet aranykorának tematikus kiállításán, a „Bécsi akvarell”-en a gazdag gyűjteményből csaknem 200-at mutatnak be május 13-i. A tárlat kultúratörténeti különlegességének Rudolf von Alt híres biedermeier képei számítanak. 

Tavaly az absztrakt és tárgyias festészetéről ismert osztrák vízfestőművészt, Martha Jungwirthet a 2018. évi Oskar Kokoschka díjjal tüntették ki. Az osztrák kortárs művésznő újrafelfedezése alkalmából az Albertina elsőként egy időszaki kiállításon a múlt fél évszázad korai és a közeli múltban készített festményeit vonultatja fel. A festőművész életművének szentelt rendhagyó tárlat március 2–június 3. között látogatható. 
https://www.albertina.at/