Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kávékapszulák – keretben…

Kávékapszulák – keretben…
Farkas József György

Bemutatás helyett egy dicséret, éspedig az óbudai 3K (Kaszásdűlői Kulturális Központ) elnevezést viselő művelődési házának. Az Óbuda Kulturális Központ eme „üzemegységében” állították ki ugyanis Cziráki Nándor váci művész képeit. A több mint egy hónapig nyitva tartó tárlaton látható műalkotások szépek – és szokatlanok. Az „Anyag másképp” elnevezésű kiállítást – a vendégkönyv tanúsága szerint – jól fogadják a látogatók, azok is, akik törzsvendégek a 3K-ban, és azok is, akiket véletlen szerencséjük hozott be a „művház” nagytermébe. Maga az alkotó így mutatta be saját magát és munkáit a január 12-i megnyitón:

Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Cziráki Nándor vagyok, 1978-ban születtem, Vácott. Az azóta eltelt 39 évben nevem és lakhelyem sem változott, azonban a művészetek iránti érdeklődésem egyre nagyobb teret nyert. Eredeti szakmám: kertész. A növényekhez fűződő szenvedélyem mellett a zene és a minél szélesebb képi világ ihlet meg.

A kiállított képek története egészen 2007-re nyúlik vissza. Kezdetben színes lapokat egymásra helyezve, fotók alapján, a kontrasztok felerősítésével készítettem a papírból kivágott képeket. A 2014-ig készült, három-négy színből álló alkotásaimat az etno-, a jazz- és a DJ-szubkultúra, valamint az erotika világa ihlette. Művészetem három évvel ezelőtt fordulóponthoz érkezett. Képeim azóta újságok, magazinok oldalaiból készülnek, és a kezdetben is használt kollázs-technikával öltenek formát, így újrahasznosítva magát a portrét és az újságot, amelynek foszlányaiból felépülnek. 2016-ban egy egészen apró, mégis szemet gyönyörködtető alapanyagot fedeztem fel. A kávékapszulák színgazdagságát remek lehetőségnek tartottam, hogy még inkább kiszélesítsem művészetemet. Hámor Szabolcs fotóművésszel koprodukcióban saját képeket készítünk, amelyekhez a modellekről is mi gondoskodunk. Legújabb képeim már három ember művészetét és tehetségét mutatják be. Az első és legfontosabb a modell, majd a róla készült fotó és végül az általam készített kollázs. Itt láthatják őket.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető – február 24-éig.