Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Minden eddiginél több egyéni vállalkozó

Minden eddiginél több egyéni vállalkozó
Opten-információ

Tavaly kereken 70 ezer egyéni vállalkozás kezdte meg tevékenységét, sokkal több, mint eddig bármikor is. „Immár 5 éve folyamatosan és meredeken növekszik az egyéni vállalkozások száma Magyarországon, ezzel mára az egyik legnépszerűbb gazdasági formává nőtte ki magát” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Hazánkban tavaly 69 127 egyéni vállalkozást jegyeztek be, ötödével többet, mint a 2016-ban, és jó kétszer annyit, mint 2012-ben. A tevékenységüket megkezdő egyéni vállalkozások száma nemcsak önmagában magas, hanem más gazdasági formákhoz képest is. Tavaly például több mint 2,5-szer több volt a kezdő egyéni vállalkozás, mint az összes többi cégformában alapított együttesen. „Az egyéni vállalkozások számának ilyen gyors növekedése egyrészt a többi gazdasági formát sújtó szigorításnak köszönhető, másrészt az új adózási formák is erősen hatottak az egyéni vállalkozások növekedésére” – mondja az Opten szakértője.

A múlt öt évben folyamatosan szigorodnak a cégjogi szabályok a cégbíróságra bejelentett vállalkozások esetében, ám az egyéni vállalkozások továbbra is viszonylag kevés adminisztrációval is képesek működni. A KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) bevezetése is lendítő hatással volt az egyéni vállalkozók számának növekedésére. Ez az adóforma számos cégnek, egyéni vállalkozásnak is ideális, és pont emiatt döntöttek sokan egyéni vállalkozás alapítása mellett. Érdekesség: sokan az egyéni vállalkozásukat cégeikkel párhuzamosan működtetik, ezzel is szélesítve az adóoptimalizálási lehetőségeket.

Az egyéni vállalkozások száma jelenleg már több mint 450 ezer, nem sokkal marad el a cégek számától. A fejleményeket tekintve 1-2 éven belül az egyéni vállalkozások száma meg is haladhatja a cégekét, miután az egyéniek lendületesen gyarapodnak, a cégek pedig évek óta fogynak.

Az egyéni vállalkozások nagy száma makrogazdaságilag is sajátos. Az egyszerűsített adminisztráció és az alacsony költség gazdaságösztönző hatású lehet, ugyanakkor pont ez a veszélyforrás is. Gond van az átláthatósággal, kevés a tőke, és az esetleges adóoptimalizálási hatások kedvezőtlen esetben a gazdaság bizonytalansági tényezőivé válhatnak, különösen akkor, ha ilyen sok az egyéni vállalkozás.

Az egyéni vállalkozók tömege korántsem egységes halmaz: szerencsére számos, nagy múltú egyéni vállalkozó is működik hazánkban. Természetesen a mikro méretű egyéni vállalkozások száma a legmagasabb, mellettük jelenleg is több mint 500 olyan egyén vállalkozó működik, amelynek éves árbevétele meghaladja a 300 millió Ft-ot.

Az egyéni vállalkozás, mint gazdasági forma, ágazatonként is jócskán eltér népszerűségű: különösen sok működik az oktatásban, a pénzügyben, a mezőgazdaságban és a művészeti ágazatokban.