Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Árnyék nélküli földek – Magyarország a díszvendég

Árnyék nélküli földek – Magyarország a díszvendég
(Munkatársunktól)

Tizennégy évre tekint vissza a Terras sem Sombra (Árnyék nélküli földek) elnevezésű fesztivál, amelyet Alentejóban, Portugália legnagyobb tartományában rendeznek meg. A hat hónapig tartó eseménysorozat idei díszvendége Magyarország.

A magyar fellépők a portugál tartomány műemlék templomaiban adnak hangversenyeket, és időt szakítanak majd a megismerkedésre az alentejói környék természeti értékeivel is, hiszen a fesztivál témája a zene mellett a műemlékek és a természeti értékek védelme.

A rendezvény tíz koncertjén magyar muzsikus és/vagy magyar vonatkozású művek szerepelnek. A szakmai partnerként felkért Zeneakadémia – egyetértésben a lisszaboni magyar nagykövetséggel és a fesztiválszervezőkkel – arra törekedett, hogy honfitársaink hangversenyei a régitől a kortárs zenéig, a magyar népzenéig a hazai zenei kultúra lehető legszélesebb választékát kínálják.

A rangos nemzetközi fesztivál különleges lehetőséget nyújt a portugál–magyar kulturális, oktatási és turisztikai kapcsolatok fejlesztésére. A koncerteket, a fellépők munkáját országos érdeklődés kíséri a hozzánk hasonló méretű és lakosságszámú országban.

A Budapestre utazó különösen népes küldöttség – fesztiválszervezők, polgármesterek, kulturális újságírók, helyi vállalkozók, turisztikai szakemberek, a Magyar–portugál Együttműködési Egyesület képviselői – remélik, hogy maradandó magyar–portugál kapcsolatok kialakításának lesznek részesei.

A tíz koncert csaknem mindegyikén hallható magyar mű, nagy tisztelete van Liszt, Bartók, Kodály zenei örökségének. Portugáliában él Hubay Jenő egyik unokája, így egy Hubay-mű is elhangzik az egyik koncerten, tisztelegve az idei Hubay-év előtt is. Igazi csemege lesz egy régi zenei koncert portugál művészekkel, akik 17–18. századi magyar darabokat tűztek műsorukra. Öt koncerten lesznek magyarországi fellépők, a budapesti Zeneakadémia hallgatói, fiatal oktatói is páratlan lehetőséget kapnak a magyar zenei kultúra bemutatására a népzenétől a néhány éve született művekig.

Márciusban az egyik legkülönlegesebb koncerten a portugálok nemzeti zeneszerzőjének, a portugál Bartókként is emlegetett Fernando Lopes-Graçának olyan dalművei csendülnek fel, amelyeket magyar népdalokra komponált. A Bartók és Kodály iránti tiszteletét is kifejező dalciklust portugál művészek adják elő, és felhangzanak az eredeti magyar népdalok a Zeneakadémia népzene tanszéke hallgatóinak előadásában.

Miután ebben az időszakban Magyarország látja el a V4-ek soros elnökségét, ezért az egyik koncert fellépői a budapesti Zeneakadémián tanuló, a V4 országokból származó fiatal művészek. Lengyel, cseh, szlovák és magyar szerzők művei lesznek hallhatók, és a koncert egzotikuma a jellegzetesen magyar hangszer, a cimbalom lesz.

A fesztivál záró koncertje június végén a magyar kortárszene előtt tiszteleg, olyan ritkán hallható művek előadásával – mint például Kurtág György Kafka-Fragmente, Eötvös Péter Dance of the Brush-footed Butterfly. A koncert díszvendége Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese lesz, akinek egyik műve szintén felcsendül.