Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Erős közösség – 25 éves a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara

Erős közösség – 25 éves a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara
Elek Lenke

Egy erős közösség – ez a jelszava a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarának, német rövidítéssel: DUIHK. És ez a kötelék valóban szoros: bár a minap a kamara fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték a meghívottak, a két ország ipari és kereskedelmi kapcsolatai azóta igazán élénkek, amióta Németország az egységében létezik. A mai DUIHK történelmi elődje az 1920-ban alapított Budapesti Német–Magyar Kereskedelmi Kamara volt, ami akkor a világ elsők között alapított német külkereskedelmi kamarái közé tartozott.

Ma több mint 3000 német vállalkozás működik a magyar piacon, ami több mint 200 ezer hazai munkavállalónak kínál biztos jövedelmet, megélhetést. És ekkor még csak ipari kontextusról beszéltünk, a kereskedelmi szerződések – a háttéripar, a beszállítók – ennél sokkal több családnak az átlagosnál magasabb színvonalú boldogulását segítik.

Már 100 évvel ezelőtt is

A budai Hilton báltermében tartott jubileumi ünnepségen ezért is voltak jelen, az esemény jelentőségét növelve, a budapesti német és a berlini magyar nagykövet, politikusok, köztük a kormányt képviselő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint a hazánkban működő német cégek, illetve más országok gazdasági kamaráinak képviselői.

Először Dale A. Martin, a DUIHK elnöke beszélt, szellemesen, humorosan, kiváló magyarsággal. Többször is kiemelte: Németország, illetve a kamara tovább kívánja mélyíteni a kétoldalú kapcsolatokat, amelyhez úgy tűnik föl, minden adott. Utalt rá, hogy bár a 25. évfordulót ünnepeljük, már 100 éve is létezett hasonló szakmai egyesület Magyarországon. A V4-ek együttvéve Németország legfontosabb exportpiacát adják, megelőzve az USA-t és Franciaországot.

Volker Treier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetségének külgazdaságért felelős ügyvezető helyettese kiemelte: az előrejelzések szerint a világgazdaság növekedése az idén 3,8 százalékkal nő, a német GDP viszont 2,2 százalékkal nőtt tavaly, ami pozitív adat, hiszen hárommal kevesebb volt a munkanapok száma, mint esztendővel előtte, a Luther-ünnepségek miatt. Megjegyezte azt is, hogy az európai közösségben nincs helye a populizmusnak és a nacionalizmusnak, és nem szabad, hogy protekcionizmus kikezdje a gazdaságot. Hangoztatta: együtt kell működnünk Európában, hidakat építve. Sokat mondó adat, hogy több mint 40 milliárd euróra rúg a két ország forgalma, ami a németek részéről meghaladja Japánét – húzta alá Volker Treier.

 

Vonzóvá kell tenni a szakmákat

Varga Mihály elsősorban a magyar gazdaságnak a múlt években tapasztalt kimagasló eredményeit ecsetelte, többször hangsúlyozva a két ország közötti bizalom fontosságát, megjegyezvén: erre bizton lehet alapozni a jövőt. Ő nemcsak 100 évre ment vissza, de ami a német–magyar kapcsolatokat illeti, egészen Gizella királynéig. Kiemelte a szakképzés fontosságát, amelynek fejlesztése a kamara egyik fontos feladata volt mindig is. Nagyra értékelte a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által évente készített konjunktúrajelentéseket, valamint a versenyképességi tanács munkáját.

A miniszter ezután rátért a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének elemzésére, kiemelve, hogy az soha nem volt ilyen jó állapotban, mint ma. A makrogazdasági adatok alapján van mire büszkének lennünk – tette hozzá. Többször utalt rá, hogy a 4 százalékos GDP-növekedés a német cégek magyarországi teljesítményének is köszönhető. Varga a német cégek hazai beruházásai közül kiemelte a Telekom-székház építését, a győri Audi, a kecskeméti Mercedes terjeszkedését, és a Knorr Bremse fejlesztéseit. Németország hazánk legnagyobb külföldi befektetője, 26,7 százalékos aránnyal.

Segíteni az üzleti döntéseket

A DUIHK az idei, jubileumi évben kiemelt figyelemmel foglalkozik alapvető feladataival, ilyen a professzionális szolgáltatások nyújtása a tagoknak, a vásárokon részvétel segítése, jogi szaktanácsadás, a konjunktúra és az üzleti környezet elemzése, a gazdasági trendek kutatása és közreadása, a versenyképesség erősítése. Ami a képzést és a munkaerő-piacot illeti, gyakorlati szakképzési projektekkel, valamint számos más kezdeményezéssel, mint például a kamara „szakképzési díjával”, a „megbízható munkaadó” címmel, a TechCsajok rendezvénysorozattal, vagy a European Energy-Manager képzéssel járul hozzá a hazai munkavállalók szakmai felkészültségéhez.

Az ünnepi találkozón ezután a Full Moon a cappella koncertje következett, majd a kamara tagjai és a meghívott vendégek koccintottak a további évek sikerére.