Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biztonsági unió: az EU folytatja a terrorizmus és kibertámadások elleni küzdelmet

Biztonsági unió: az EU folytatja a terrorizmus és kibertámadások elleni küzdelmet
Infovilág

Az Európai Bizottság ma jelentést tett a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósítása felé tett lépésekről, kitérve olyan kiemelten sürgős teendőkre is, mint a radikalizálódás elleni küzdelem, a kiberbiztonság javítása és a nyilvános terek védelme.
 

A Bizottság megerősíti a terrorizmus megelőzését célzó uniós koordinációt a tagállamok, a gyakorlati szakemberek és a kutatók között. A testület emellett megerősíti azokat az intézkedéseket is, amelyek börtönökön belüli radikalizálódással, valamint az online és offline terrorista propagandával szemben lépnek fel. Szorgalmazza továbbá, hogy az online platformok gyorsítsák fel az online terrorista tartalom mielőbbi eltávolítására irányuló erőfeszítéseiket.
 

A Bizottság folytatja 2017. szeptemberben kidolgozott kiberbiztonsági stratégiájának megvalósítását, és kialakítja a kiberbiztonsági kompetencia-központok hálózatát, valamint az Európai Kiberbiztonsági Kutatási és Kompetencia-központot. A Bizottság emellett további 5 millió eurót ad az Europol visszafejtési képességeinek megerősítésére, támogatva ezáltal a bűnüldözést.

A nyilvános terek védelme kapcsán erősödik az együttműködés a nyilvános tereket – például stadionokat és bevásárló-központokat – üzemeltető magánszereplők, valamint a helyi és regionális hatóságok között.
A mai jelentés az európai biztonsági stratégiába tartozó további prioritások – így az információcsere, a terrorizmus elleni küzdelem finanszírozása, a biztonsági kutatások, a légi közlekedés védelme és a külső dimenzió – tekintetében elért eredményekről is számot ad. 

Tizenharmadik eredményjelentés a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósításáról

Tájékoztató: Biztonsági unió – a védelmet nyújtó Európa

Európai biztonsági stratégia

 

Új adatvédelmi szabályok: Bizottsági iránymutatás és új online eszköz
 
Május 25-én életbe lépnek a megszilárdított uniós adatvédelmi szabályok. Az általános adatvédelmi rendelet lehetővé teszi a digitális egységes piacon az adatok szabad áramlását. A mostaninál hatékonyabban védi az európaiak magánélethez való jogát, valamint erősíti a fogyasztók számára a bizalmat és a biztonságot, ugyanakkor új lehetőségeket nyit meg a vállalkozások, különösen a kisebb cégek előtt.
 
Az Európai Bizottság ma iránymutatást tett közzé, hogy megkönnyítse az új szabályok gördülékeny alkalmazását az egész unióban. Az iránymutatás kiemeli az új szabályoknak köszönhető fő újításokat és lehetőségeket, összegzi a már elvégzett előkészítő munkát, valamint felvázolja, milyen tennivalók állnak a Bizottság, a nemzeti adatvédelmi hatóságok és a tagállami közigazgatási szervek előtt az előkészületek sikeres lezárásáig.
 
Bár az új rendelet egységes, minden tagállamban közvetlenül alkalmazandó szabályokat határoz meg, bizonyos tekintetben további alkalmazkodást követel – például a tagállamok kormányainak egyes hatályos jogszabályokat módosítaniuk kell, illetve az adatvédelmi hatóságoknak létre kell hozniuk az Európai Adatvédelmi Testületet.
 
A Bizottság 1,7 millió eurót szán az adatvédelmi hatóságok finanszírozására és az adatvédelmi szakemberek képzésére. További 2 millió euró fordítható a nemzeti hatóságok vállalkozásokat – különösen kkv-kat – segítő tevékenységeinek támogatására. A Bizottság ma új gyakorlati online eszközt is közzé tett, hogy segítse a polgárokat, szervezeteket és vállalkozásokat, különösen a kkv-kat abban, hogy meg tudjanak felelni az új adatvédelmi szabályoknak, és ki tudják használni az előnyeiket.
 


Marija Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos holnap Budapesten tartózkodik, ahol részt vesz a második regionális digitális csúcstalálkozón, valamint a Párbeszéd a polgárokkal eseményen tart előadást és beszélget az érdeklődőkkel a digitális Európáról és az álhírek elleni fellépésről. A rendezvény 15,30-kor kezdődik az Európai Unió Házában. Délben a csúcstalálkozó magas rangú vendégei egyetértési megállapodást írnak alá egy regionális városi mobilitási platform létrehozásáról.