Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Török Richárd-emlékkiállítás nyílt a Műcsarnokban

Török Richárd-emlékkiállítás nyílt a Műcsarnokban Török Richárd-emlékkiállítás nyílt a Műcsarnokban
B. Mezei Éva

Egy torzó életmű kiállítást tekinthetünk meg a Műcsarnok kamaratermében: a tehetséges, korán elhunyt szobrászművész, Török Richárd alkotásait. A szobrok a Vasvári Önkormányzat és a Műcsarnok közös szervezésében láthatók. (A szerző felvételeivel.)

Az 1954-ben született (éppen ma 25 éve, hogy elhunyt) művész tehetsége fiatalon megmutatkozott. A Képzőművészeti Főiskolán Somogyi Zoltán volt a mestere. Melocco Miklós is korán felismerte tehetségét, támogatta, sőt műtermét is átadta neki a főiskola elvégzése után.

Az átlátható és átjárható világ embere volt. Minden munkája a maga teljességében, mélységében és összetettségében izgatta. Költőinkről, íróinkról, a magyar és egyetemes kultúrát, történelmet alakító és gazdagító személyiségekről mintázott szobrai plasztikailag rendkívül árnyaltak, megjelenítő erejük lenyűgöző. Londonban, a Barbican kulturális központban állították föl a művész Bartók Béla bronzba öntött mellszobrát 1985-ben. Mátyás király visegrádi szobra (1988) a tekintélyt parancsoló, erős, ám megfáradt uralkodóról beszél. Kossuth- és Széchenyi-szobra New Yorkban áll, mindkettő rendkívüli megszólító erővel bír.

Török Szent István alakjába sűrítette mindazt, amit tisztelt és értéknek tartott. Első királyunk a legnagyobb példakép, István műve, megvalósított eszméi az alkotó számára a legfőbb erkölcsi mérték. Államalapítónk ábrázolásai többnyire a konzervatív közízlést követik, annak igyekeznek megfelelni, heroizmust és méltóságot hordoznak. Török azonban autonóm módon jelenítette meg az első királyunkat.

A Györkönyben látható II. világháborús bronz emlékműve katartikus erejű, bronzba öntött mementó. Szűkszavú, döbbenetes élmény a keresztformát öltő csonkult kar, a végsőkig elkínzott borostás arc, a halott katona lezárt szeme. Gyolccsal körbecsavarva a krisztusi szenvedésekre emlékeztet. Utolsó műve a Befejezetlen Madonna (1992). A 39 esztendős művész 25 éve távozott önként az élők sorából. E rövid alkotói periódus alatt gazdag életművet hozott létre.

Szülei több mint tíz éven át igyekeztek méltó helyet találni a műveinek. Vasvár vállalta a megtisztelő feladatot, hogy egy emlékmúzeumban felelősséggel őrzi és bemutatja a műveket.

A február 18-ig megtekinthető kiállítás kurátorai: Benedek Katalin és Mayer Marianna.

Címkék