Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Cirkuszművészet: európai dicséret és köszönet magyaroknak

Cirkuszművészet: európai dicséret és köszönet magyaroknak
(Tudósítónktól)

Hagyományosan a monte-carlói nemzetközi cirkuszfesztivál idején tart hivatalos elnökségi ülést az Európai Cirkusz-szövetség (ECA), amelynek tavaly óta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója is tagja. A magyar szakember a társművészetekért és a kulturális szférával való kapcsolattartásért felelős a szervezeten belül.

Ma délelőtt a magyarok számára jó előjelekkel kezdődött az ülés: a Budapesti Cirkuszfesztivál sikerének híre bejárta a szakma világát, vezető téma Monacóban is. A 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitó száma Richter József és felesége „Marrylu Pas de deux – Balett lóháton” száma, s ezen kívül a páros még további 3 lovas számmal lép fel a fesztiválon. Simet László és csapata több mint 20 év után kapott ismét meghívást Monte-Carlóba, s az „A” program első felvonásának záró számaként lélegzet-elállító produkciót mutatott be. A rangos magyar jelenlétről, a művészek bemutatóiról elismeréssel beszél a zsűri.

A szakmai tanácskozáson Fekete Péter összegezte a legutóbbi elnökségi ülés óta eltelt időszakot, kiemelte, hogy egyetlen európai ország sem fordít annyi figyelmet e cirkuszművészetre, mint Magyarország: cirkuszpedagógiai programok, életpálya-modell díjnyertes idős artistáknak, ingyenes utazási lehetőség a cirkuszpedagógiai programra érkező tanulóknak, nemzeti cirkuszművészeti intézmény… A magyar példára hivatkozással más országok is megszólítják a saját kulturális minisztériumukat; szó van róla, hogy Fekete Pétert Londonban megbeszélésre fogadja a brit kulturális kormányzat.

Helmut Grosscurth, a nemzetközi szakmai szövetség menedzser igazgatója köszönettel szólt a 250 éves magyar cirkuszművészetet magas színvonalú bemutatásáért. Újdonság volt a sokszínű programban, hogy a klasszikus versenyszámok mellett megjelentek az „újcirkuszi” produkciók, és az utánpótlás is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Grosscurth külön méltatta a nemzetközi cirkuszpedagógiai szakmai konferenciát, miáltal Magyarország bekapcsolódhat az European Network for Traveller Education rendszerbe.

A konferencián bemutatták a magyar találmányként ismert cirkuszpedagógiai programot, amely remény szerint Európa más országaiban is bevezetnek. – Az Európai Cirkusz-szövetség (ECA) külön köszönetet mondott a magyar művészeknek a példás szakmai munkájukért.