Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csak farizeusok képesek „keresztény értékekről” papolni

Csak farizeusok képesek „keresztény értékekről” papolni Csak farizeusok képesek „keresztény értékekről” papolni Csak farizeusok képesek „keresztény értékekről” papolni Csak farizeusok képesek „keresztény értékekről” papolni
Infovilág

Cinikus és társadalomellenes magatartásnak minősítette szerdán a Magyar Szociális Fórum (MSZF) a kormány és Budapest főpolgármesterének válaszát a hajléktalanságra és a fagyhalálra. Sem a hajléktalanellátó helyek bővítésével, sem az aluljárók hajléktalanoktól való megtisztításával nem lehet megoldani egy társadalmi méreteket öltött problémát – áll a civil szervezet reagálásában.

„A hajléktalanság megszüntetésének nem az a módja, hogy bővítem a hajléktalanszállók befogadási kapacitását, egyidejűleg pedig kitiltom a hajléktalanokat az aluljáróból, hanem az, hogy törvénybe iktatom máig tagadott jogukat a lakhatáshoz, tömeges kilakoltatás helyett tömeges szociális lakásépítésbe fogok, kisemmizésük helyett emberhez méltó megélhetést biztosítok nekik, állami gondozásba vett gyermekeiket visszaadom a szüleiknek, szociális rehabilitációban részesítem azokat, akiket az antiszociális rendszer és politika kirekesztett a normális együttélésből és a társadalom mezsgyéjére taszított” – áll a közösségi szemléletéről ismert emberjogi szervezet állásfoglalásában.

Mit jelent Tarlós István főpolgármester kijelentése a „szociális és humanitárius követelmények kielégítéséről” olyan körülmények között, amikor a budapesti aluljárók, kapualjak, erdők, barlangok kapacitása hovatovább szűknek bizonyul a fedél nélküliek évről-évre növekvő seregének befogadására? – szögezi a kérdést az MSZF a kormánynak.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtó- és kommunikációs főosztályának 2018. január 16-i közleménye

«Senkinek sem kell az utcán éjszakáznia a hidegben

Ma Magyarországon senkinek nem kell az éjszakát közterületen tölteni, van bőven férőhely a hajléktalanellátó helyeken. A hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága januárban eddig országosan 77 százalék volt. Nemcsak felkészült, de tovább is fejlődött az ellátórendszer.

A téli időszakra felkészülés egyik elemeként a kormány bővítette a kapacitásokat, országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-zal növeljük.  A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, ezen felül az extrém hideg miatt az esetleg megnövekedő költségek esetére 50 millió forintot különítettek el, valamint 62 millió forintot biztosítunk a téli időszakban a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására is.

Novemberben tesztelték a „vörös kód” bevezetését, amely beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Extrém hideg esetén az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiadja a „vörös kódot”, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem tudnak más módón segítséget kapni.

Az idén télen folytatódik az a 4 milliárd forintos európai uniós finanszírozású program, amelynek köszönhetően naponta négyezer adag meleg ételt osztanak szét hajléktalan embereknek.

A kormány a szociális tüzelőanyag program keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte. Ebből a mostani télen 2255 kistelepülésen biztosítunk ingyenes tüzelőanyagot (tűzifát, szenet), amelyet az önkormányzatok február 15-éig osztanak ki a rászorulók részére.

Már ezer faluban működik falugondnoki és ötszáz tanyasi területen tanyagondnoki szolgálat, amelyeknek a téli időszakban szintén nagy szerepe van főleg az egyedül élő idősek gondozásában, a kihűlések megelőzésében. Több mint félmillió embert segít a falugondnoki szolgálat.»

 

Honnan veszi az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, hogy a „vörös kód” bevezetése beváltotta a hozzáfűzött reményt?

Vajon a „társadalmi felzárkóztatás” a hajléktalanok évről-évre gyarapodó seregének ellátásában, a fagyhalál évente több száz áldozatának köztemetéssel történő elhantolásában rejlik?

Kit akar a minisztérium becsapni azzal, hogy a szociális tüzelőanyag-programmal és a falugondnoki szolgálattal megoldható a rászorultak ellátása, amikor az áldozatok fele fűtetlen lakásában hűl ki?

Ki ne volna tisztában azzal, hogy Magyarországon ma száz- és százezreknek kell eldönteniük, hogy egyenek-e, vagy fűtsenek, kiváltsák-e a gyógyszerüket, vagy fűtsenek, mert ha bármelyiket előnyben részesítik havi 15-20 ezer forint jövedelmükből, a másikra már nem jut!?

Miféle kormány az, amelyik „nem tud” arról, hányan fagynak meg az országban, és úgy tesz, mintha a tömeges fagyhalál nem létező probléma volna?

Milyen jogon tiltották meg az Országos Rendőr-főkapitányságnak, hogy központosított információval szolgáljon a fagyhalál esetekről, mint eddig tehette?

Milyen jogon tiltja meg a kormány, hogy a „közszolgálati” média hírt adjon a társadalmi szervezetek és a Központi Statisztikai Hivatal fagyhalálról szóló jelentéseiről?

Csak farizeusok képesek „keresztény értékekről” papolni, s közben hirdetni, hogy „A szociális biztonság nem írhatja felül a jogbiztonságot”;  „Akinek nincs semmije, az annyit is ér”; és „Azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni” – áll az MSZF reagálásában a kormány és a budapesti főpolgármester hajléktalansággal kapcsolatos keddi közleményeire.