Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Demokráciánk jó helyen

Demokráciánk jó helyen
Horváth Kálmán

Újsághír: Az EU legkevésbé demokratikus országa Magyarország – erre a megállapításra jutott a „non-profit, és pártpolitikailag nem elkötelezett szervezet”, a Freedom House elemzése.

Az elsők vagyunk, igaz, csak az uniós országok között. Hátulról számolunk: van 72 pontunk, a minket követő Bulgáriának 80. Százpontos a skála, a demokráciát méri, ahogy a lázmérő a lázat. A 72 nem tűnik kevésnek, de ha 60 alatt leszünk, még visszasírhatjuk.

A listáról kihúzhatjuk. Nem beszélünk a demokráciáról, mert nincs miről. Marad az időjárás, a foci, a betegség, már majdnem azt mondtam, hogy boldog ország a miénk. Csip-csup dolgokkal nem foglalkozunk, a láthatatlanhoz nem veszünk szemüveget, és a demokráciáért nem állunk sorba. Nem ismerjük, a végén még ránk sóznak valami vacakot.

Átéltünk már ilyesmit, tele vagyunk rokkant focistákkal, helyesírási hibáktól hemzsegő tanulmányokkal. Mi átveszünk jármű befogadására alkalmatlan remízt, letelepedési kötvényes idegent, soha nem termelő gyárat, kilátós buszmegállót. Hát nem, a demokráciával nem vernek át minket, bárhogy is kínálják, nekünk nem kell. Maradjon az árus nyakán!

Nem kaptuk örökségként, ezért nem is hagyhatjuk másra. Néha, talán vágyakozunk rá, ahogy az unatkozó, magányos ember a változatosságra. Jön majd egy nyilas manó, eltalál, és onnantól kezdve szerelmesek leszünk. Várjuk, de a demokráciának nincs Ámora. A szívlövés is inkább éhség, fagyhalál. Meghalunk, ha kell bármitől, de ha a demokrácia fertőző, mi immunisak vagyunk. Egyébként is a kapcsolat, a magyar ember és a demokrácia között nehezen alakul. Kerülik egymást, és nincs közvetítő. Nem működik a kémia, az egyik fél szexben, teli hűtőszekrényben gondolkodik, a másik a szabadságban.

Igazából, mintha nem is hiányoznék a demokrácia. Éjszakánként nem róla álmodunk, inkább magunkban beszélünk, mint hozzá. El sem tudjuk képzelni, hogy milyen. Igaz, nekünk semmit sem kell elképzelni. Mások képzelődnek, ahogy mások beszélnek, döntenek helyettünk. A közmédia szerint, a demokrácia erkölcstelen, illiberális, Soros szeretővel. Mi aztán nem futunk utána, jó az a hely, ahol vagyunk…