Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újra az Arénában a 100 Tagú Cigányzenekar

Újra az Arénában a 100 Tagú Cigányzenekar
B. Mezei Éva

A 100 Tagú Cigányzenekar február 25-én este hét órától a Papp László Budapest Sportarénában adja fővárosi évadnyitó koncertjét. A 32 évvel ezelőtt alakult és azóta világhírű társulat éppen évtized elteltével zenél újra ezen a helyszínen. A kétrészes, várhatóan kétórás koncerten komolyzenei művek mellett hagyományos magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszanak majd a művészek.

A magyar cigányzenészek képesek a világ bármely slágerét, a Beatlestől Madonnáig eljátszani, de valójában mindegyikük arról álmodik, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar tagja legyen, és klasszikus műveket játsszék. Az együttes a világon egyedülálló zenei formáció, amely felbecsülhetetlen értéket teremtett a hagyományápoló művészeti tevékenységével.

A zenekar létrejöttét 1985 áprilisában szomorú esemény ihlette. Idős Járóka Sándor, az egykori prímáskirály temetésén a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország minden részéből, és muzsikával kísérte végső útjára a felejthetetlen zenészt. Az eseményen jelen voltak közül sokan úgy gondolták, hogy ne csak egy ilyen fájdalmas történés hozza össze a kiváló muzsikusokat. Hónapokig tartott előkészület után Berki László, Mészáros Tivadar és Boross Lajos megalakította azt az egyesületet, amely később fölvette a 100 Tagú Cigányzenekar nevet.
 

Ezernél több koncertet adott megalakulása óta a zenekar – nem válogatva a helyszínekben: az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig. A többi között ezért is kapta meg az együttes a Hungarikum címet művészi és hagyományőrző gyakorlatáért  2014-ben. Különleges és egyedi hangszerelésben megszólaltatott repertoárjával a 100 Tagú megpróbálja egyszerűvé és érthetővé tenni az általa tolmácsolt műveket.
A ma már 138 tagú zenekar kitüntető feladatnak tartja az utánpótlás-oktatást, a magyar cigányzene, a magyar nóta és népzene ápolását, népszerűsítését is. FennállásA óta 21 cd-t, 5 dvd-t jelentetett meg – 8 lett platina- és 14 aranylemez.