Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pezsdülés Pest peremkerületeiben

Pezsdülés Pest peremkerületeiben
(Tudósítónktól)

Egyre népszerűbbek a főváros pesti oldalának külső kerületei. Az északi Újpest-Megyertől a keleti Rákosligeten át a déli Soroksárig tartó fél karéjban látványosan élénkül az ingatlanpiac. (A képen: jellegzetges rákosligeti ingatlan.)

A főváros peremén élni sokáig nem számított különösebben divatosnak – kivéve, ha valamelyik felkapott budai kerület villanegyedéről volt szó. Változni látszanak azonban a városszéli ingatlanpiaci lehetőségek.
Az egyik nagy ingatlanos cég elemzője szerint a 2015–16-ban kezdődött folyamatok tavaly teljesedtek ki, a külső pesti kerületekben a forgalom növekedését követte az árak emelkedése is.

A budapesti peremkerületek ingatlanjai iránti kereslet 2015-ben vált látványossá. A belvárosi ingatlanárak akkor kezdtek az egekbe szökni, és az egyre drágább lakásokat sokan nem tudták vagy nem akarták megfizetni. Sok vevőjelölt azért indult a városközpontból kifelé, mert a peremkerületekben találtak megfizethető áron családi, iker- vagy sorházat. Időközben azokon a helyeken is megkezdődött az ingatlanfejlesztés: zömében 2-4 lakásos iker- és sorházak, néhány kisebb-nagyobb lakópark és 5-15 lakásos társasházak épültek.   

Némileg meglepő, hogy az évtizedekig „fehér foltnak” számított Soroksáron (XXIII. kerület) nőtt a legjobban a vevők érdeklődése 2015-ről 2016-ra – igaz, nagyon alacsony bázisról indulva. Ugyanakkor a Rákos mentén (XVII. kerület), Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán (XV. kerület), Kispesten (XIX. kerület), Pesterzsébeten (XX. kerület), Újpesten (IV. kerület) és Csepelen (a XXI. kerület) is pezsgésnek indult a lakáspiac.

A keresletélénküléshez nagyban hozzájárult az is, hogy időközben javult a lakótelepek és a panellakások megítélése, márpedig ezekből ezrével van a pesti külvárosokban. A forgalombővülés és az áremelkedés ellenére a vizsgált kerületek még mindig a legolcsóbbak a fővárosban.

A hirtelen keresetté vált Soroksárott tavaly szeptember végéig még „csak” 260 ezer forintos átlagos négyzetméterárat regisztráltak, Csepelen és Pesterzsébeten 270 ezer, Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán, a Rákos mentén, Pestszentlőrincen, Pestszentimrén és Kispesten 300 ezer forint körül alakultak az átlagárak. Újpest négyzetméterárai azonban már jócskán elhagyták a 300 ezres határt, a XVI. kerületben pedig már a 400 ezret közelítik.