Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ha Vásárhely változik, összerezzen az ország

Ha Vásárhely változik, összerezzen az ország
Horváth Kálmán

Postagalamb hozza a hírt, börtönbe megy Geréb Ágnes. Hódmezővásárhelyen él a címzett, neki kell értenie az üzenetből. A címzett Márki-Zay Péter, a helyi sajtó szerint notórius hazudozó, mellesleg egyik jelöltje, talán esélyese a február 25-i, időközi polgármester-választásnak. Márki-Zay felségét, Felíciát, gyermekei anyját a település lakói szülésznőként ismerik. A kismamák a lakásához mennek, hogy nála adjanak életet. Aztán valamikor visszatérnek, hogy megmutassák, mi lett velük az elmúlt esztendőben.

Ebben a futószalagos „én kinyomom, te kihúzod” világban kevés az orvos, drága az idő, az anyukák a fájdalommal együtt hagyják el gyógyítóik, segítőik nevét, sokan még az utógondozáson sem jelennek meg, dehogy akarnak sorstársaikkal találkozni, azokra a rossz napokra emlékezni. De itt, Vásárhelyen várják a viszontlátást, nekik Felicia doktornő maga a bármikor felkereshető biztonság.

Nem hazudik a postagalamb, Geréb Ágnes készülhet, ítélete jogerős. Szülést vállalt otthon, pedig eltiltották tőle. Hibázott, tragédia történt. Lehet, hogy ismerik egymást, Geréb Ágnes szegedi, Felícia vásárhelyi, a 18–20 kilométeres távolság szinte semmi, bárhol, bármikor találkozhattak az elmúlt években, talán még beszélgethettek is arról, hogy milyen nehéz évszázados hagyományokon áttörni, az újat elfogadtatni.

Geréb Ágnes most börtönbe megy, elzárása üzenet: az otthonszülés veszélyes, ha nem vagy velünk, nem vagy a mi kutyánk kölke (ilyen üzenetre vágyik az orvos?), és hibázol, megbüntetnek. Mostanában sok az üzenet, java részt az ellenzéki pártoknak szól: ne reménykedjetek, fizessetek! Bármit csináltatok is, arra nincs mentség. A törvényt az erősek írják, a gyengék legfeljebb megtarthatják. Ritka kemény választási csata várható, az előharcok már megkezdődtek, a leendő jelöltek célkeresztben, zúdul rájuk az össztűz, hatóságok semlegesként figyelnek, de a sebesülteket maguk lövik fejbe, az elesettekre nem lehet szavazni.

Most minden szem Hódmezővásárhelyre figyel. Akárki nem lehet polgármester, csak a kormánykoalíció (Fidesz-KDNP) jelöltje. Ha legyőznék, összerezzenne az ország. Kiderülne, hogy a hatalom ingatag, az ellenzéki összefogás hatásos, aztán az országgyűlési választáson bármi megtörténhet.

Geréb Ágnes most megy a börtönbe. Mehetett volna tavaly, esetleg majd a nyáron, de az ő behívója egybeesett a választási kampány kezdetével. Sőt, Hódmezővásárhelyen a közepével. A településen a jóistennel együtt emlegetik a mindenkori polgármestert. Hódmezővásárhely Németh László városa, az író csak egyszerű óraadó tanár volt a helyi gimnáziumban, de tanácsa örök értékű: a fennmaradáshoz mindig egy szekértáborhoz kell tartozni! És a vásárhelyiek ugyanazt a szekeret húzzák, tolják, immár 28 éve.

Az első polgármester, a későbbi honatya, a néhai Rapcsák András emlékét fél alakos szobor őrzi, egy cseppet sem hasonlít a település határát sokáig őrző, a másik szekértáborra emlékeztető Leninre. Rapcsákot Lázár János, őt pedig a tavaly elhunyt Almási István követte. A rendszerváltás óta övék a hatalom, és szinte minden más. Hódmezővásárhelynek lassan már csak a neve maradt meg, földjei, vállalkozásai, közbeszerzései az örökösöké.

A hagyatékozó Rapcsák András legendás aktatáskája Lázár János kezében bőrönd lett, a proli sakkból vadászat, a lepapírozott ügyeskedésekből nyílt korrupció. Soha nem lett baj, a szembejövő ellenzékiek nem kaptak bizalmat, itt még a Szegedről bekukucskáló Nagy Bandó András (LMP) sem jutott tovább a 4,85 százaléknál az 2014-i országgyűlési választáskor.

De most, helyzet van. Egy vállaltan konzervatív, esténként gyermekeivel imádkozó, pártokhoz soha nem tartozó ember vállalta a megmérettetést. Márki-Zay Péter mögé felsorakozott a város nem kormánypárti része, a szocialistáktól a Jobbikig. Márki-Zaynak már nincs állása, szinte a jelölésével egy időben vált munkanélkülivé. Talán megfigyelik, telefonbeszélgetéseit talán lehallgatják, de nem visszakozik. Mehetne rablóként az ellenfélhez, de inkább térdepel a kifosztottak között. Márki-Zay Péter, a leendő politikus támadhatatlan, ám feleségével bármikor zsarolható. A postagalambbal nemcsak azt üzenték, hogy Geréb Ágnes börtönbe megy, hanem azt is, hogy otthon vezetni a szülést veszélyes. És üzentek a feleségüket szerető férjeknek is: ha magatokra nem is, de az asszonyaitokra vigyázzatok!

Tehát a dátum egy történelmi fordulat kezdete is lehet: 2018. február 25-én Hódmezővásárhelyen polgármestert választanak. Az ellenzék bizakodik, a jelenlegi városvezetés biztos a győzelemben. A lejárató kampány beindult, nyilvánosságot kapnak a karaktergyilkos cikkek, hamarosan jelentkeznek a szavazatlopó álcivilek, nem lesz semmi baj, a kerék foroghat tovább, készülhet az ünnepi ebéd, a győzelmi tor is.

Első fogásként, talán galambleves…