Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar járvány Bécsben

Magyar járvány Bécsben
Horváth Kálmán

Régóta vagyok a pályán, tudom, hogy labda nélkül nincs foci. Valamit rúgni kell, ha nem akarunk atléták vagy légtornászok lenni. Gondolom, a tűzoltóknak kell a tűz, a sofőröknek a kormány, a pékeknek a liszt, nekem meg a betűk, hogy megírhassam erről a véleményemet. (Kép: Oberösterreichische Nachrichten.)

Szakmák halhatnának ki megfelelő háttér nélkül, ezért reménykedhetnek a rasszisták, a cigánygyerekek továbbra is potyognak az égből, a Móricka-viccek nem halnak ki, a migránsok pedig inkább jönnek, mint mennek. A gyűlölködő mindig megtalálhatja a maga célpontját, kilóra, centiméterre, nemre, vallásra, bőrszínre választhat utálni valót. Nagy a világ, csak jó helyen kell besatírozni, hadd látszódjék sötétnek Az utálni való nem havasi gyopár vagy panda maci, nem kell expedícióval felkutatni, mindenütt föllelhető, olykor furfangosan megbújik, de gyakran tolakodóan szem előtt marad.

Már nem is szégyelljük, hogy milyenek vagyunk, mikrofonba mondjuk, kitesszük a facebookra gondolatainkat: íme az ember. A gyűlölet a mi társbérletünk, valamikor befogadtuk, azóta nem tudunk szabadulni tőle. A rasszisták tulajdonképpen hálásak lehetnek a természet reprodukcióját tisztelő romáknak, zsidóknak, araboknak, velük együtt léteznek, csakhogy amíg a rasszisták kizárnak, szétválasztanak, addig a rasszok, a fajok egyesülnek.

Mi, magyarok. a feldobás után, egyszerre vagyunk a pénzérme két oldalán. Leeshetünk fajtiszta, kacagányos nemzetvédőként, szólíthatjuk testvérnek egymást, és lehetünk üzletből kitiltandó tolvajok, illemhelyet nem használható turisták, a finn tundrán fosztogató nomádok, azaz mások előítéletében a rossz fajta. Gyűlölve és gyűlölten élünk, kiöntött mocskunk nem terítődik szét, hull vissza ránk, betakar.

Három esztendővel ezelőtt Magyarországon, az idén Ausztriában, Bécsben köszöntötték fagyos, talaj menti gondolatok az Újévet. Akkor nálunk egy roma családtól, most szomszédunknál a migránsoktól érkezett az új év első szülötte. Csecsemőket utoljára talán Heródes, Júdea királysága idején utáltak ennyire. Jézus Krisztust keresve végezték ki a két év alatti fiúkat, rájuk, az áldozatokra, aprószentekként emlékezik a történelem. A gyűlölködők most bölcsőhalált szeretnének, vagy azt, hogy fogyjon el a levegő a bécsi kislány, Asel körül. Úgy tűnik föl, 40 évenként söpör végig a világon valamilyen magyar járvány. A Rubik-kockát, a háromdimenziós logikai játékot 1977. december 31-én szabadalmaztatták, hódítása kezdetét 1978 januárjától számolják. Most a gyűlölet terjed, gócpontja Budapest. Ára, ellentétben a kockával, még nincs. Csak gyanítható, hogy valamikor, még megfizethetetlenül sokba kerül…