Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsi modernizmus, 2018 – 100 éves a szecesszió

Bécsi modernizmus, 2018 – 100 éves a szecesszió
EuroCommPR*Bécs

Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner, valamint Koloman Moser a múlt századforduló modern képzőművészeti és építészeti stílusirányzata, a bécsi szecesszió világhírű képviselői. Az osztrák főváros 2018/2019-ben a négy művész halálának 100. évfordulója alkalmából e korszak felfedezésére hívja a modern kultúra kedvelőit. (Képek: WienTourismus/Peter Rigaud)

Az impozáns és a hagyományokkal gyökeresen szakító képzőművészeti, építészeti és zenei irányzat, a szecesszió olyan modern kulturális törekvés volt, amely újrarajzolta az osztrák főváros addigi konzervatív arculatát.

A modern kulturális stílusirányzatot Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann és még sok más kortárs művész hozta létre Bécsben 1897. április 3-án. Fő motivációjuk a hagyományos stílusjegyektől való elszakadás volt. A bécsi szecesszió korszakának négy kiemelkedő képviselője Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner, valamint Koloman Moser. Rájuk emlékezik a „Bécsi modernizmus, 2018”: a művészek halálának 100. évfordulója alkalmából Bécs múzeumaiban egész éven át tartó kiállítássorozatot  rendeznek a „Sei deiner Zeit voraus!”, vagyis „Haladd meg a korodat!” mottóval.

A 2018–19-i jubileumi kiállítássorozat állandó kiállítása a 13. kerületben berendezett Klimt Villában tekinthető meg, ahol a világhírű festőművész, Gustav Klimt rekonstruált társalgószobájába és műhelyébe tekinthet be a látogató.

Februárban a Kunsthistorisches Museum lépcsőházában alakítják ki a Klimt-hidat, melynek köszönhetően Klimt korai munkásságából származó tizenhárom mennyezeti freskóját csodálhatják meg a látogatók.

Egon Schiele expresszionista festőművész a szexualitás szabad ábrázolásmódjával a mai napig megbotránkoztatja a közönséget: merész és őszinte aktképei Németországban és Angliában még 100 évvel később is ugyanolyan merésznek számítanak, mint keletkezésükkor, és csak cenzúrázva mutathatják be őket. Bécs a jubileumi év alkalmából a #DerKunstihreFreiheit (szabadságot a művészetnek) hashtag alatt egy morális diskurzust kezdeményez, amivel a modern művészet szabadságára akarja felhívni a figyelmet. Schiele leplezetlen aktgrafikái februártól a Leopold Museumban tekinthetőek meg.

Otto Wagner építőművész alkotásai, mint például a bécsi városi vasút (Stadtbahn) állomásai, a posta-takarékpénztár épülete és a steinhofi templom a modern bécsi nagyvárosi arculat megteremtésének mérföldkövei. A historizmus képviselői Wagner építészeti tevékenységét provokatívnak gondolták, így több tervének megvalósítását is megakadályozták. Wagner életművével és annak politikai és kulturális viszontagságaival március közepétől a Wien Museumban ismerkedhet meg ország-világ.

A 2018–19-i jubileumi programsorozatot a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) kiállítása zárja majd: a Koloman Moser, Josef Hoffman és Fritz Waerndorfer által 1903-ban alapított Bécsi Műhely különleges formatervezésű használati tárgyai láthatók. Az osztrák festő, grafikus és formatervező Kolomon Moser teljes munkásságát felölelő kiállítás 2018 decemberétől tekinthető meg.