Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ajándékba kapott műkincsek – a Nemzeti Múzeum új szerzeményei

Ajándékba kapott műkincsek – a Nemzeti Múzeum új szerzeményei
Toronyi Attila

Hároméves, széleskörű összefogással, gondos előkészítés után sikerült hazahozni az Egyesült Államokból azt az értékes műtárgy-együttest, amelyet azonosítás és konzerválás után hamarosan a nagyközönség is megtekinthet. A hagyaték haza juttatásában az egykori washingtoni nagykövet, Szapáry György is közreműködött. (A képen: Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, volt washingtoni magyar nagykövet (j) és Varga Benedek, a múzeum főigazgatója. / MTI Fotó: Illyés Tibor)

Az ajándékozók – Gladys Szápáry és Paul Szápáry – két magyar, arisztokrata család leszármazottjai. Apai ágon a Szapáry/Szápáry grófok, anyai ágon pedig a Széchényiek kései rokonai, a múzeumalapító Széchényi Ferenc gróf szépunokái.

A Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozott gyűjtemény nyolc értékes, hazai vonatkozású festményt, 15 fényképalbumot, okleveleket, egyéb dokumentumokat, iratanyagot és egy jelvénygyűjteményt foglal magába. A képzőművészeti alkotások zöme a Szapáry család muraszombati ágának férfi tagjait ábrázolja; mások mellett Szapáry Pétert, aki a törökellenes harcokban Hamzsa bég fogságába esett. A festmények magas művészi színvonalat képviselnek, a legszebb közöttük az a nagyméretű alkotás, amely Szapáry Gézáné Győry Máriát és kisfiát, Szapáry Pált ábrázolja. (Jobb oldali kép.)

A 19–20. századi fotóalbumok az eredeti kötésben maradtak fenn; különösen érdekes közülük Keglevich Auguszta albuma, aki botrányos magánéletével maga ellen hangolta korának konzervatív, katolikus köreit. A 38 éves korában elvált grófnő – Szapáry Antalt követően – Batthyány Kázmér felesége lett. (Magyarország első külügyminiszterét 1848/1849-i szerepvállalásáért távollétében halálra ítélték, emigrációban hunyt el.)

A 20. századi fényképalbumok egyikében fotók találhatók az adományozók nagyapjáról, Magyarország első, washingtoni nagykövetéről, Széchényi Lászlóról és családjáról. Érdekesek azok a felvételek is, amelyen Erzsébet magyar királyné, Sisi húga, Matilda Ludovica bajor hercegnő, valamint leánya, illetve unokája, Auguszta Viktória (a későbbi portugál királyné) ismerhető fel. Egy másik fotó Sissi társalkodónőjét, Sztáray Irma grófnőt ábrázolja, aki jelen volt Genfben, amikor merényletet hajtottak végre a királynéval szemben.

Felbecsülhetetlen értéket képviselnek a gyűjteményben III. Károly király pecsétes pergamen oklevelei, I. Ferenc király 1810. évi díszes oklevele, illetve Ferenc József 1873. évi oklevele.

Szapáry Antal 1948-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol megalakította a Magyar Nemzeti Sportszövetséget (MNSSZ). A szövetség világszerte támogatta az emigráns magyar sportolókat, segítette kivándorlásukat, elhelyezkedésüket, versenyeztetésüket. Az egyik legértékesebb dokumentum-együttes is a MNSSZ működéséhez kapcsolódik. Olyan kiváló sportolók iratait tartalmazza, mint például Zádor Ervin vízilabdázó, Iglói Mihály, Rózsavölgyi István, Tábori László futók, Benkő Pál nemzetközi sakknagymester, Keleti Ágnes tornász.

Karácsony közeledtével a Magyar Nemzeti Múzeum nemcsak külföldről, hanem itthonról is kap ajándékot: a jegybank által az idén kibocsátott érmék és bankjegyek múzeumi példányait, valamint a Tündérkert ezüstje című kötet angol nyelvű változatát (The Silver of Fairyland), amely az MNB erdélyi tallérgyűjteményét ismerteti.

Gladys és Paul Szapáry édesapja, Szapáry Antal gróf a második világháború idején a Magyar és Nemzetközi Vöröskereszt összekötő tisztjeként több tízezer lengyel menekültnek segített átvonulni, vagy ideiglenesen letelepedni Magyarországon. 1944-ben öt hónapot töltött a mauthauseni lágerben, ahonnan a svéd király közbenjárására szabadult ki. Nővére, Szapáry Erzsébet grófnő a világháború alatt több ezer zsidó származású embert mentett meg, amiért 1998-ban postumus Yad Vashem kitüntetést kapott.