Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Össze kell-e, össze lehet-e fogni a Jobbikkal?

Össze kell-e, össze lehet-e fogni a Jobbikkal? Össze kell-e, össze lehet-e fogni a Jobbikkal? Össze kell-e, össze lehet-e fogni a Jobbikkal?

Tetemes bírság elé nézhet Magyarország, miután Brüsszel megindította a pert hazánk, Lengyel- és Csehország ellen a menekültbefogadási kvóta elutasítása miatt – írja a brit Sunday Express. Másrészt az Orbán által kezdeményezett uniós háború egyre inkább azzal fenyeget, darabokra törik hazánk és az Európai Unió viszonya. Szijjártó Péter ismételten azzal érvelt, a terrorcselekmények ékes bizonyítékai annak, miért nem fogad menekülteket országunk.

A civiltörvény és a lex CEU miatt várható további pereskedésre reagálva a magyar külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az Európai Bíróság pozitívan áll majd a magyar érvekhez. Andrej Babis, az új cseh kormányfő azzal fenyegette meg Brüsszelt, ha továbbra sem hajlandó figyelembe venni a tiltakozók javaslatait, akkor a német AfD mintájára mindenhol megerősödik a szélsőjobb, amelynek stratégiája az unió szétverése. A cikkhez csatolt videóban David Coburn skót képviselőt idézik, aki a Brexitet sürgető UKIP párt tagjaként felszólalásában gyakorlatilag arra szólította fel Magyarországot, hogy csatlakozzék a Brexithez, a britekhez, mert az unió antidemokratikus bürokratái büntetik azokat, akik önállóskodnak.

Már foglalkoznak a magyarországi választási kampánnyal a német újságok: a Spiegel Online a Jobbik megerősödésével kialakult új helyzetet elemzi. Kezdve azzal, hogy ugyancsak heves vitát keltett a holokauszt-túlélő Heller Ágnes filozófus javaslata, amely szerint minden ellenzéki pártnak – a Jobbikot is beleértve – össze kell fognia, ha le akarja győzni Orbán Viktort, ellenkező esetben évtizedekig szenvedni fog az ország. Tette ezt mindannak ellenére, hogy Hellert a Jobbik is célba vette, amiről Heller maga is nyilatkozott a Der Spiegelnek. Heller szerint nem a jobb- és a baloldal közti versengés dönt a következő választáson, hanem az, hogy ki tartja magát a demokrácia és a jogállam szabályaihoz vagy ki az, aki a zsarnokság felé vezető utat kövezi ki.

Tamás Gáspár Miklós ezt veszélyesnek nevezte nyilatkozatában. Két kérdést kell feltenni: Mennyire rossz az országnak Orbán Viktor? Lehet-e hinni a Jobbik színeváltozásának? Kreko Péternek az utóbbira nem a válasza. A cikk utal arra, hogy Orbán valóban retteg a Jobbiktól, ezért alattomosan nemegyszer beszélt Vona Gábor állítólagos homoszexualitásáról, és a NAV-vizsgálat nyomán kiszabott büntetés pedig újabb eszköz a Jobbik lejáratására.  

A német Die Welt is közli Soros Györgynek a Magyarországon egyedül a Népszavában megjelent gopndolatait, mint vendégírást – a véleményrovatban. Címében kiemelik: Orbán hazugságai Soros Györgyről – kudarcot vallottak.  Minden erőfeszítése ellenére a kormány nem tudta félrevezetni a közvéleményt, hisz’ több mint egymillióan nézték meg a magyar televízióban (értsd: magyar RTL Klub) beszédét, és a közösségi médiában nagyon sokan fejtették ki együttérző és támogató véleményüket. S ezek után ő még fontosabbnak tartja a szólásszabadság és a kutatás szabadsága támogatását, a kisebbségi vélemények, a nehéz helyzetben lévők megsegítését. S nemcsak a szülőhazájában, hanem szerte a világon.

Az Orbán-kormány hivatalosan is deklarálja az antiszemitizmust – véli a Soros-alapítvány képviselője, Pócs János Facebook-posztja kapcsán – számol be a részletekről a brit Independent. Ott már egy disznóval kevesebb van – ezzel a szöveggel osztotta meg a fideszes képviselő a szénné égett disznóként Sorost illusztrált fotót a facebookon.

A 37 országban működő, a világon a 3. legnagyobb alapítványról az Independent megjegyzi, a demokrácia ügyét igyekszik mindenhol előmozdítani, s a Forbes magazin leggazdagabbjainak listáján a 20. helyen álló alapítója antiszemitizmussal vádolta meg Orbánt, aki visszautasította a vádat. Egyébként szinte minden mérvadó nemzetközi lap foglalkozik a témával, még a Trump szócsövének számító Fox News is.

A The Jerusalem Post sem megy el a téma mellett, akárcsak a Népszavában megjelent Soros-vélemény mellett sem. S idézi ehhez Feldmajer Pétert, a Mazsihisz volt elnökét is, aki szerint a közel-keleti bevándorlók bejövetele sokkal súlyosabb probléma, mint a Soros elleni kampány, noha az is elég durva. Az újság egyébként most teszi közzé a The Atlantic amerikai folyóirat pár napja írt Soros-elemzését, amely egyrészt a milliárdos filantrópot Prométheuszhoz hasonlítja, akit azért kínoztak az istenek, mert tüzet vitt az emberiségnek. Másrészt ír arról is a hamis vádaskodásról is, miszerint a keddi, alabamai időközi választáson induló, pedofíliával is vádolt republikánus Roy Moore ellen Soros és fizetett ügynökei indították el a támadást. 

A Los Angeles Times magyar vonatkozású cikkének címében azt emeli ki: a Jobbik attól tart, büntetése miatt nem tud részt venni a választásokon, s vezetőjük adományokért könyörög. Megjegyzik: miként az adóhivatalt, akként az ügyészséget is a Fidesz irányítja, s kérte az ellenzék a Fidesz kampányhirdetéseinek is a megvizsgálását, de hiába.