Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hány szegény él Magyarországon? – kormányzati sikerjelentés – Vöröskereszt: napjában legalább egyszer meleg ételt

Hány szegény él Magyarországon? – kormányzati sikerjelentés – Vöröskereszt: napjában legalább egyszer meleg ételt

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára december 1-jén azt mondta az MTI-nek, hogy a múlt 4 évben csaknem egymillióval csökkent a szegénységnek kitettek vagy azzal veszélyeztetettek száma. Kiemelte: 100 ezerrel kevesebben élnek a szegénységi küszöb alatt, arányuk 13,5 százalékra csökkent.

(Kép: Käthe Kollwitz) 

Lényegesen javultak a gyermekes családok életkörülményei a múlt évben – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán, amelyen a család-, a szociálpolitikáról, az egészségügyről és a romák helyzetéről is beszélt – adta tudtul november 21-én az MTI. A változás mértékét jelzi, hogy ma másfélszer annyit ér egy átlagos, kétszülős, gyermekes család nettó átlagkeresete, mint 2010-ben.

December 5-i MTI-hír: az MSZP nőtagozatának elnöke, a párt országos elnökségének tagja, Gurmai Zita szerint Magyarországon több mint négymillió ember nélkülöz, és az ország nem lehet versenyképes, ha ezzel nem foglalkoznak. Miközben Mészáros Lőrinc bankszámlája hízik, a magyarok elszegényednek.

Tudósítónk mai jelentése: kétnapos élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt december 8–9-én a Tesco 111 hipermarketjében. A téli időszakban, a karácsony közeledtével sokan fordulnak a Magyar Vöröskereszthez segítségért. A téli tüzelő, a fűtési szezon miatt megemelkedett rezsiköltségek mellett sok hátrányos helyzetű családnak gond a mindennapi élelem megvásárlása, a napi legalább egyszeri meleg étel elkészítése és biztosítása családja számára.

(Kép: MTI/Vajda János)

A Vöröskereszt éppen ezért tudatos vásárlásra hív. A szervezet arra kér mindenkit, aki pénteken és szombaton a Tesco áruházakban vásárol, gondoljon a rászorulókra is, és tegyen a kosarába eggyel több konzervet, száraztésztát, lisztet vagy édességet, mint amire szüksége van.

A két nap alatt minimum 50 ezer kilogramm tartós élelmiszer összegyűjtése a cél, melyből mintegy 10 ezer családnak állít össze segélycsomagot a Vöröskereszt és még az ünnepek előtt el is juttatja az adományokat a nehéz körülmények között élőknek országszerte. A 111 Tesco hipermarketben 400 önkéntes gyűjti majd az adományokat.

A Magyar Vöröskereszt bekapcsolta a 1359 hívószámú telefonos adományvonalát. Aki felhívja a 1359-et vagy sms-ben elküldi az adomány szót, 250 forinttal segíti a humanitárius szervezet téli krízis időszakban végzett munkáját.