Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ne bánts! – sikeres a Vöröskereszt Abigél-programja

Ne bánts! – sikeres a Vöröskereszt Abigél-programja
B. Mezei Éva

December végén zárul a Magyar Vöröskereszt Abigél-programja, amelynek részeként – európai uniós pénzből, dán példa alapján – létrehozták Budapesten az Abigél-házat azzal a céllal, hogy olyan nőknek segítsenek, akik megalázó kapcsolatban éltek, sorozatosan családi erőszakot kellett elszenvedniük. (Illusztráció: t-online.de)

Az Európai Unióban minden harmadik nőnek volt már része fizikai erőszakban; hazánkban is nagyon magas, 22 százalékos ez az arány (EC Violence Index). Így ez a téma igen aktuális. A nőket védő program megvalósulásáról tartottak ma konferenciát a Magyar Vöröskereszt székházában, ahol a témával foglalkozó szervezetek képviseltették magukat.

Az Abigél-program a Dán, a Bolgár és a Román Vöröskereszt együttműködésében valósult meg. A 2016 januárjában kezdődött cselekvéssorozatot az Európai Unió támogatta. A program szakmai megvalósítója a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete volt, amely régóra foglalkozik erőszakot elszenvedett nők és gyermekek támogatásával. A megpróbáltatások csökkentésére, megszüntetésére létrehozta a Családok Átmeneti Otthonát és krízisközpontot is fenntart a válsághelyzetben lévők segítésére. A testi-lelki megaláztatások áldozatai telefonon hívhatják a krízisben lévők ingyenes segély-telefonszámát: 06 80 20 55 20. Indokolt esetben szakemberek olyan helyszínre helyezik el a rászorulókat, ahol az erőszakos fél nem találja meg őket.

A programban eddig 30 érintett nő és kétszer annyi gyermek vett részt, akit a Vöröskereszt által kiképzett 30 önkéntes segített. Az Abigél-házban foglalkozásokat tartottak, az érintettek pszichoszociális segítséget kaptak: az életviteli tanácsok mellett közösségi élményeket nyújtó szórakozási lehetőségeket is kínáltak a rászorulóknak. Voltak együtt színházban, cirkuszban, zenéltek, táncot tanultak, főztek, varrtak.

A program legfontosabb célja az volt, hogy a bántalmazó kapcsolatból szabadulók testileg és lelkileg is felépüljenek, önbizalmukat, öntudatukat és érdekérvényesítő képességeiket is fejlesszék. A kezdeményezéshez bárki által elérhető internetes portált is létrehoztak a szervezők, hogy hiteles tájékoztatást kapjanak mindenekelőtt az érintettek, a bántalmazottak, és persze általában a lakosság. A portálon sokféle tudnivaló található – civilszervezetek számára is.

A mai szakmai konferencia előadói felhívták a figyelmet a bántalmazás visszaszorításának fontosságára. A program vezetői, az önkéntesek, az állami szervezetek képviselői egyaránt aláhúzták: az erőszak, a családon belüli bántalmazás, a munkahelyi megkülönböztetés, a szexuális zaklatások elkerülésére föl kell készíteni mindenkit, és ennek a legjobb módja a családi és iskolai nevelés, felvilágosítás. Tudatosítani kell a felnövekvő nemzedékekben a többi között azt, hogy mindenki önmaga rendelkezik a testével, melyek azok a testterületek, amelyek érintését nem szabad elviselni. A testi zaklatás mellett a szóbeli bántalmazást sem szabad eltűrni – hívták fel a figyelmet a szakemberek. A nemzetközi tapasztalatokról, az ENSZ-nek ebben a témában megjelent és hazánk által is elfogadott határozatairól is ismertetést hallhattak a rendezvény részvevői.

„Az Abigél reményt ad, segít a bántalmazó kapcsolatban élő nőknek és gyermekeiknek – jelentette ki Dávid Zsuzsanna, az Abigél program vezetője. – Valamennyiünk számára tanulságos volt ez a kezdeményezés. Programokat szerveztünk a rászorulóknak, és örömmel tapasztaltuk a fokozatos lelki felépülésüket, azt, ahogy megerősödnek és ismét igazi nőnek érzik magukat.”

Lesz-e folytatás, hogyan tovább, miután e program jótékony hatásából egyelőre a bántalmazottaknak csak hányada részesülhetett. A megoldás az lenne, ha hazai költségvetési forrásokból is jutna pénz a korántsem kis számú bántalmazott megsegítésére.

A Zala megyei Vöröskereszt a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatja a munkát. Elsősorban EFOP (kísérleti programok a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése céljából non-profit szervezetek és vállalkozások együttműködése révén) -pályázati erőforrásokból igyekszik megteremteni az anyagi hátteret.