Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Választási csalásokra számítanak az ellenzéki pártok

Választási csalásokra számítanak az ellenzéki pártok
Infovilág

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogérvényesítő tevékenységbe, választási monitoring programba kezd a 2018-i parlamenti választások kapcsán. A civil szervezet mai sajtóbeszélgetésének részvevői megtudhatták, hogy mivel segíti a polgárok, az újságírók és a jelöltek és pártok munkáját a választásokig tartó időszakban.

A TASZ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen az ellenzéki pártok mindannyian kétségüknek adtak hangot: a 2018-i országgyűlési választások vajon szabadok és tisztességesek lesznek-e. A TASZ választási mmegfigyelőprogramja nem csupán a választások napján, hanem az azt megelőző időszakban is érdemi tevékenységet végez. Ennek része egy forródrót üzemeltetése (06 30 722 33 56), amelyen a hét minden napján 8-20 óra között jogi segítséget, magyarázatot kérhetnek az újságírók a nyilvánosság hatékonyabb tájékoztatáshoz, továbbá jelöltek és jelölő szervezetek kérhetnek jogi tanácsot, bizonyos esetekben akár jogi képviseletet is a választási eljárás bármelyik szakaszában. 

Ezek mellett klasszikus monitorozással is foglalkozik a szervezet: módszeresen nyomon követi a választási kérdésekben döntő állami szervek tevékenységét és előre meghatározott szempontok szerint elemzi a döntéseiket. Honlapján (valasztasz.hu) pedig közérthető formában tájékoztatja a választópolgárokat jogi kérdésekben, eszközöket kínál a közéleti aktivizmushoz a választási eljárás során, és jogi tanácsot kínál a választópolgárok számára is.

A TASZ kerekasztal-beszélgetésén részt vett a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Jobbik, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. A pártok képviselői nagyon fontosnak tartották, hogy az országgyűlési választáson a lehető legtöbb szavazatszámláló bizottságban legyen ellenzéki tag. A tagság a bizottságokban “nem pártügy, hanem az egész ellenzék ügye” az egyik megjelent szerint.

A választási csalásoktól nemcsak a bizottságokban, hanem már az ajánlások összegyűjtésekor is tartanak, ezzel kapcsolatban megismételték a Közös Ország Mozgalom nyilatkozatában már elfogadott javaslatukat, amely szerint egy ember egy ajánlóívet írhasson alá a jövőben. A felvetés egyébként nem új, a TASZ már a 2014-i választásokról készült jelentésében is ezt javasolta. Nagyon problémásnak nevezték emellett azt is, hogy a határon túli szavazatok tisztasága gyakorlatilag ellenőrizhetetlen: a szavazókat tartalmazó névjegyzék jó eséllyel annyira elavult, hogy sok esetben elhunytak is szerepelnek benne, a levélszavazatok beérkezésekor és megszámlálásakor pedig fizikailag lehetetlen végig jelen lenni megfelelő számú ellenzéki aktivistának. Minden állítólagos csalással kapcsolatban kiemelték annak fontosságát, hogy ha bárki visszaélést tapasztal, készítsen erről videót vagy képet, mert annak hiányában a bizonyításuk szinte lehetetlenné válik az eljárás alatt.

“A demokrácia nem egy nap. Nem csak a szavazás napján, hanem bármikor tehetünk érte. Szerintünk csak akkor beszélhetünk szabad választásról, ha a megfelelő információk birtokában hozzuk meg a döntésünket. Mi az állampolgároknak, újságíróknak, és a politikusoknak és is megadjuk ehhez a megfelelő eszközöket a valasztasz.hu oldalon és a forródrótunkon” – mondta Dojcsák Dalma (telefonja: 06 20 315 23 32), a TASZ Politikai Szabadságjogok projektjének vezetője.

A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet. Megalakulása, 1994 óta azért dolgozik, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse őket a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. A TASZ figyelmet fordít számos politikai szabadságjog, az önrendelkezésijog és bizonyos sérülékeny csoporthoz tartozók jogainak védelmére. Jogsegélyszolgálatához évente több, mint 2000 megkeresés érkezik, stratégiai perekben képviseletet nyújt, emellett képzéseket tart civil szervezeteknek, és kampányaival fontos társadalmi kérdésekre irányíta a figyelmet. A politikai szabadságjogok kezdeményezésében részvételi jogi kérdésekkel foglalkozik. Célja, hogy mindenki méltányos feltételek között vehessen részt a választásokon, választópolgárként és jelöltként egyaránt, és egyenlő félként a politikai közösségének döntéseiben. Célja továbbá, hogy mindenki megismerje politikai részvételi jogait, és lehetőségei szerint éljen ezekkel a jogokkal. 

Minden egy helyen, amit a civiltörvényről tudni kell.

A TASZ évekre visszamenőleg közzéteszi részletes gazdálkodási adatait.