Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hatékony fellépést szorgalmaz az Európai Bizottság az orosz álhírek, félretájékoztatás visszaszorítására

Hatékony fellépést szorgalmaz az Európai Bizottság az orosz álhírek, félretájékoztatás visszaszorítására
(MTI)

Konzultációt kezd és munkacsoportot hív össze az Európai Bizottság az álhírek, illetve az internetes félretájékoztatás vizsgálatára a tudományos élet, az online platformok, médiaszervezetek és a társadalmi szervezetek képviselőinek részvételével. Az uniós végrehajtó testület mai tájékoztatása szerint a munkacsoport és a tanácskozás eredménye hozzá fog járulni a jövő tavaszra elkészülő uniós stratégia kialakításához, amelynek célja az álhírek terjedésének megakadályozása lesz.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: mivel egyre növekszik a hírek és álhírek áradata, olyan eszközöket kell bevetni, amelyekkel azonosíthatók a hamis közlések, erősíthet az online környezet iránti bizalom. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szólásszabadság, a médiapluralizmus és a sokoldalú, megbízható tájékoztatáshoz való jog között.
    
A február közepéig tartó eszmecserén arra keresik a választ, hogy milyen uniós intézkedésekkel lehetne olyan eszközöket kialakítani, amelyekkel azonosíthatók a megbízható és ellenőrzött információk, és amelyek megkönnyítik az alkalmazkodást a digitális kor kihívásaihoz. A konzultáció az online álhíreknek és félretájékoztatásnak csak azon fajtájával foglalkozik, amelynek tartalma nem jogellenes és ezért jelenleg nem orvosolható az uniós vagy a nemzeti jog eszközeivel vagy önszabályozó intézkedésekkel.
    
Az Európai Parlament még júniusban állásfoglalást fogadott el, melyben felhívta az uniós bizottságot: készítsen mélyreható elemzést a jelenlegi állapotról és a jogi keretről az álhírek tekintetében, valamint ellenőrizze a jogalkotáson alapuló beavatkozás lehetőségét a valótlan tartalmak terjesztésének és terjedésének a visszaszorítására.

Október végén uniós tagállamok arra szólították fel Brüsszelt, hogy növelje erőfeszítéseit az unió és tagországainak hitelét romboló, az EU-n kívüli forrású, főként orosz dezinformációs és propagandatevékenység visszaszorítására. Véleményük szerint égető szükség van az Európai Unió stratégiai kommunikációs képességeinek fejlesztésére a félretájékoztatást és megtévesztést célzó kampányok megelőzése végett. A "kifinomult és intenzív" kampányok célja, hogy bizalmatlanságot és elégedetlenséget teremtsenek a demokratikus renddel, az Európai Unióval, a transzatlanti közösséggel és partnereivel szemben, és gyengítsék egységüket.
    
Információk szerint látványosan élénkült az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO ellen folytatott orosz és kínai propagandatevékenység. Az említett országok nagy energiát fektetnek abba, hogy különféle médiumokon, közösségi oldalakon keresztül dezinformációs és propagandatevékenységet folytathassanak, befolyásolva ezzel a közhangulatot, az érintett országok és közösségek politikájának alakulását.

A teljes közlemény itt olvasható.

 

Védelempolitika: a Bizottság üdvözli, hogy Magyarország lépéseket tesz a szorosabb együttműködés felé
 
(Európai Bizottság Magyarországi Képviselete) A Bizottság határozottan üdvözli, hogy 23 uniós tagállam – köztük Magyarország – a 2017 szeptemberében tett kötelezettségvállalást követően újabb lépést tett az állandó strukturált védelempolitikai együttműködés kialakítása felé azáltal, hogy a mai napon közös értesítést írt alá és adott át Federica Mogherininek, a közös kül- és biztonságpolitika főképviselőjének. A dokumentumban az érintett tagállamok kijelentik, hogy készen állnak az állandó strukturált védelempolitikai együttműködésre.
 
A Lisszaboni Szerződés tette lehetővé, hogy azok az uniós tagországok, amelyek képesek és készek erre, elmélyítsék védelempolitikai együttműködésüket. Az ún. állandó strukturált együttműködés keretében a tagállamok közös projektekbe ruházhatnak be, továbbá közös erővel fejleszthetik védelmi képességeiket és fokozhatják fegyveres erőik műveleti készenlétét és szerepvállalását. Az állandó strukturált együttműködés létrejöttéről szóló hivatalos határozatot a Tanács várhatóan még az idén elfogadja, és ezzel párhuzamosan az első projektek kijelölésére is sor fog majd kerülni. (A teljes közlemény itt olvasható angolul.)