Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Heller Ágnessel az Amazonasnál – Múlt és Jövő-utazások

Heller Ágnessel az Amazonasnál – Múlt és Jövő-utazások
V. Bálint Éva

Milyen egy magánkiadó nyitott napja? Mondhatnánk, hogy nyitott műhely, ha nem lenne foglalt e szó. A Múlt és Jövő Kiadó most első ízben invitálja intim szférájába az olvasót a budai, Keleti Károly utcai kis lakásba, ahol körben a falon könyvek és plakátok, a vendégváró asztal a fotelekkel, no meg a csak mostanra érvényes akciós könyvárakkal.

A ház ura, Kőbányai János (a valamikori Esti Hírlap legendás Köbcsijének, Kőbányai Györgynek a fia) fogadja az érkezőket, mert sajnos, a szerkesztőséget vezető Fenyő Ági a betegsége miatt ezt nem teheti. Kőbányaitól tudjuk, hogy hamarosan Heller Ágnes várható, aki könyveit fogja dedikálni. Csak az idén két új kötete jelent meg a könyvhétre: az Olvasónapló legújabb kiadása és a rövid filozófiatörténetének második része.

Szerkesztőségi "könyvesbolt" nyitás előtt.

Az Olvasónaplót tekinthetjük útikönyvnek is, hiszen a szerzője egyetlen év alatt mindössze 22 városban járt, az Amazonas menti kisvárostól New Yorkon át Hongkongig, Londontól Wrocławon át Milánóig. Hogy mi késztette erre, az már a Kőbányaival való első találkozásuk eredményeként megjelent interjúkönyvből, A bicikliző majomból is kiderült: a kislány Ágnes a térképeket szerette böngészni, és amikor édesapja megkérdezte, mi szeretne lenni, azt válaszolta: világutazó. Apja így kérdezett vissza: És miből lesz rá pénzed? Nos, a legfrissebb Olvasókönyvből megtudható, hogy miből. A világutazót mindenütt konferenciákra, előadások megtartására várják, ahol ‒ mint egy nagy zongorista esetében is ‒ fizetik a fellépti díjat, a szállást és az útiköltséget. Ehhez hozzá kell tennünk, hogy Hellert bárhol a világon, ahol előadást tart, egykori tanítványai vagy azok tanítványai vagy hozzátartozói várják és kísérik, már ha bírják a filozófusnő tempóját.

Nem vagyok benne biztos, hogy pl. egy Spinoza-kutató feltétlenül akar találkozni az Amazonason egy alligátorral, csónakba bevetetni és Alíz névre keresztelni. Az sem biztos, hogy egy Descartes-kutató gyomorrontás nélkül végig tudja enni bármely égtáj, földrajzi hosszúság és szélesség pontján elérhető kulináris örömöket. Heller egyéb lépéseit (ld. koncert- és múzeumlátogatás) már könnyű szívvel bátran elvállalhatják a filozófus kollégák, ha vállalják mindemellett a 61 könyvről adott beszámolót is.

Heller könyvválasztásai sokszor esetlegesek, a kiadóktól, barátoktól kapottak kínálják magukat, a repterek könyvesboltjai is útba esnek átszállások között. Így nem várhatunk átfogó koncepciót, de annál inkább az esetlegességből adódó érdekességeket.  

Még az utazásoknál maradva, de már dedikálás közben jegyzi meg a szerző, hogy mostanában a könyvkiadók vendége lesz külföldön, mert a par excellence filozófiai munkái jelennek meg német, olasz és kínai nyelven. Amúgy a fentebb említett Alíz nevű alligátor kapcsán megjegyzi, hogy őt szerfölött elgondolkoztatta: milyen trauma érhette, amikor visszadobták az Amazonasba. Az állat kicsi volt, de nem fiatal. Hellert saját, több ízben megélt kisebbségi létére emlékeztette.

Kőbányai inkább az időben utazik: vállalkozása ‒ a Múlt és Jövő folyóirat, illetve kiadó ‒ több mint negyedszázados, és sorra adja ki a magyar zsidó irodalom klasszikusait és kismestereit, élőket és holtakat egyaránt. A jövőben szeretné saját publicisztikai kötetét összeállítani, hiszen ezzel a műfajjal már 1983 óta foglalkozik.