Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyíltak a karácsonyi vásárok Stockholmban

Megnyíltak a karácsonyi vásárok Stockholmban
Elek Lenke

A svéd főváros és környékének karácsonyi vásárai azért is olyan népszerűek, mert a sok gyertyafény és karácsonyi dísz világosabbá teszi a télen mindig oly korai, és még hónapokig tartó sötétséget.

Az ünnepi családi sétához és nézelődéshez hozzátartozik a legnagyobb áruházak látványos kirakatainak közös megtekintése is, ilyen az NK, amelyé mindig a legelegánsabb.

A leghíresebb stockholmi vásárok közé tartozik a Gamla Stanban – az óvárosban –, illetve a skanzenben lévő, de hasonló eseményeket rendeznek iskolákban, kastélyokban, múzeumokban, galériákban és nagyobb munkahelyeken is.

A karácsonyi díszek mellett svéd és lappföldi népművészeti tárgyakat, bio-lekvárokat, süteményeket, sajtokat, sonkákat, kolbászokat, füstölt rénszarvas húst, füstölt lazacot, karácsonyi koszorúkat és virágkompozíciókat, bizsukat, ékszereket, kötött pulóvereket, sálakat, kesztyűket, szörpöket, cukros, pörkölt mandulát, mézből készült gyertyákat, édességféléket kínálnak a standokon leginkább.

A képző- és iparművészeti egyetemeken tanulók saját készítésű alkotásaikat árulják.

Izgalmasak a drottningholmi királyi kastély programjai is, ahol gyertyaöntést és üvegfúvást lehet tanulni. Ugyancsak kedveltek a régimódi vásárok, ahol bemutatják, milyenek is voltak az 1800-as években a hasonló rendezvények, és hogyan ünnepelték a karácsonyt vidéken.

Nagyon népszerű ilyenkor kihajózni a stockholmi szigetvilágba, ahol sok kis szigeten  tartanak az ott élők vásárt. Az itteni fogadókban meg is lehet aludni és másnap a karácsonyi svédasztalnál (smörgåsbord) reggelizni, ebédelni. Ezeknek a rendezvényeknek sok esetben a tenger, a víz adja a fő témáját, és azok a képzőművészek kínálják alkotásaikat, akik ezeken a szigeteken laknak.