Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Beolvas, de nem odamond: szkenner-születésnap

Beolvas, de nem odamond: szkenner-születésnap
(Munkatársunktól)

Hatvanévesen alkotta meg az idén éppen 80 esztendős japán cég az azóta eladósorba lépett és az egész világon keresett dokumentumszkennerét. Akkor, tehát 1997-ben DR-3020 néven vált széles körben keresetté, népszerűvé ez a digitalizáló eszköz, amely – túlzás nélkül állítható – forradalmasította az ügykezelést az élet minden területén.

Húsz év alatt köznapi és egyben nélkülözhetetlen eszközzé váltak a lapolvasók, amelyek – az élet és az igények erősítik az állítást – különösen fontosak, mivel a papír dokumentumokat – digitális világunk követelménye! – a lehető legrövidebb idő alatt és a lehető leggyorsabban kell számítógéppel feldolgozhatóvá alakítani.

Technikatörténeti tény – mondta el ma délelőtt újságíróknak Pataki Tamás, a Canon Hungária Kft. üzletfejlesztési vezetője –, hogy a napjainkban használt szkennerek és lapolvasók elődjét, a még mikrofilmre dolgozó, teljesen analóg technológiát használó Rotary Filmer-t ugyancsak a Canon mutatta be csaknem hat évtizeddel ezelőtt, 1959-ben. A japán óriás vállalat (a világ 120 országában van jelen; térségünkben mintegy 19 ezer munkatársa dolgozik) következő „nagy dobása” a napjainkban huszadik születésnapját ünneplő Canon DR-3020 jelű, digitális alapokon működő dokumentumszkennere (lapolvasója), melynek a lelke a japán cég mikrorögzítő szerkezete volt.

A dokumentumkezelés (h)őskorában [érdekesség: éppen a Canon alapítási évében!] a Csehszlovák Köztársaság fővárosában, Prágában üzembe helyezték a Központi Szociális Intézet [Ústřední sociální ústav] a világ legnagyobb vertikális levéltárát. A jó 4000 négyzetméteres csarnokban a padlótól a mennyezetig fiókos szekrényeket helyeztek el; az egyenként 10 méter hosszú 3000 fiókot villanymotorral működtetett, föl-le, jobbra-balra mozgó emelőasztalok mellől közelítették meg az irattárosok. A fiókokat elektronikus zárral látták el. A levéltárban eredetileg, a hagyományos formájában négyszázan, az új kivitelezésben mindössze húszan dolgoztak. A prágai intézet a számítógépes dokumentumkezelés ősének tekinthető. Sajnos, mindössze 23 hónapig, a Csehszlovák Köztársaság náci megszállásáig működhetett.

És egy újabb évforduló, a tizedik: 2007-ben jelent meg a Canon máig utolérhetetlenül sikeres termékcsaládja, amely – megint csak a szakember szavait idézzük – a képminőség radikális javításával és a mindaddig nem tapasztalt gyorsításával egyidejűleg egyéb módokon is igyekezett eleget tenni az igényeknek. A jellegzetesen irodai használatra szánt imageFORMULA DR-C230 jelű asztali lapolvasóban a behúzott papírlap J-alakú utat tesz meg, ekként az eszköz még fele akkora helyet sem foglal, mint közismert elődje, a síkágyas szkenner. Gyorsasága (két másodperceként egy oldal) mellett nagy előnye, hogy akár 4 milliméter vastag dokumentumhoz (pl. igazolvány, útlevél stb.) is használható. A gyártó garantálja, hogy a szerkezet egymillió beolvasásig hibátlanul működik.

Egy friss felmérés szerint térségünkben tavaly háromötödével több dokumentumot szkenneltek, mint három évvel azelőtt. Hazánkban különösen kedveltek (mert a mindennapi munkához gyakorlatilag az élet minden területén kellenek) a lapolvasók, ezért egyre többet vásárolnak belőlük. A digitalizálás korát éljük, a digitálisan megőrzött adatok, dokumentumok azonnal hozzáférhetők, elképesztően kis helyen és hosszú ideig tárolhatók. Az ipari gyorsszkennerek (naponta akár 60 ezer oldal feldolgozására képesek!) a sajtóban is fontos szerephez jutottak, segítségükkel egykori napilapok, folyóiratok, időszaki kiadványok, könyvek korlátlanul hozzáférhetővé válnak adatközpontokban, könyvtárakban, a világhálón egyaránt.

Pataki Tamás bemutatta, hogy a szkennelés már jó ideje nem csupán egy-egy dokumentum (szöveg, kép) tartalmának digitalizálása. A korszerű lapolvasó önműködően érzékeli a lap méretét, egyenesbe állítja, elhagyja a szükségtelen kereteket, bizonyos képhibákat automatikusan javít, jól láthatóvá teszi az elmosódott részeket (pl. pecséteket). Alkalmas a formanyomtatványokon lévő jelölések (pl. bekarikázás, ikszelés, aláhúzás), számok, vonalkódok kiolvasására is. Ultrahangos technológiája megakadályozza, hogy az adagoló egyszerre két vagy több papírlapot húzzon be, a készülék szoftvere érzékeli a kihagyható üres oldalakat, miáltal ugyancsak sok idő takarítható meg.