Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Építőipar: létszámbővülés, termelésnövekedés, cégdömping

Építőipar: létszámbővülés, termelésnövekedés, cégdömping
Opten-információ

Jóformán valamennyi építőipari statisztikai mutató jól alakult az idei 3. negyedévében, de még így is az építő szektor az egyik legtöbb gonddal küszködő hazai ágazat. Még mindig tart az építőipar lendülete, a termelékenységi és a szerződési volumenek hónapról hónapra növekedtek a harmadik negyedévben, a mutatók fölülmúlják a 2010. évit – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A konjunktúra az építőipar mindegyik ágazatában tetten érhető. A harmadik negyedéves termelési adatok valamelyest ingadoztak ugyan hónapról hónapra, de mintegy 20–30 százalékkal magasabbak a 2010-i értékeknél.

A céginformációs mutatók is szépen alakultak a vizsgált időszakban. Továbbra is egyedülálló szektorként a cégalapítások száma meghaladja a cégtörlések számát, a 997 cégalapítás mellett „csak” 988 cégtörlés történt. A szektorban a vállalkozói kedv tehát továbbra is magas.

Az iparág egyes területeire továbbra is jellemző a munkaerőhiány, ennek ellenére az alkalmazotti számok folyamatosan emelkednek. „Adataink szerint 2013 tavasza óta folyamatosan emelkedik az ágazat összesített alkalmazotti létszáma, jelenleg mintegy 166 ezer munkavállaló dolgozik a szektorban” – mondja az Opten szakértője.

Természetesen ennek az ágazatnak is vannak gondjai: a cégtörlési arányok rendkívül magasnak számítanak. Tehát továbbra is rendkívül magas a fluktuáció, ami labilis helyzetet jelez. A magas cégtörlési arány egy másik problémás tényezővel is összefüggésbe hozható, amely szerint a rendkívül sok a rövid életű mikrovállalkozás az építőiparban.

Természetesen nem lehet általánosítani, de a mikrocégek egy része kicsúszhat a kormányzati szervek ellenőrzése alól. Bár kétségtelen, hogy történt előrelépés a múlt években e tekintetben, mégis a szektor teljesítményének egy részét elég nehéz mérni és ellenőrizni.

Ezt támasztja alá az is, hogy továbbra is sok a felszámolás: 2017 3. negyedévében 249 építőipari cég ellen kezdődött felszámolás, ráadásul ezekben eljárásokban nem kedvezők a hitelezők esélyei a követeléseik behajtására. A megszűnések döntő többsége kényszertörléssel zárul, ami szintén azt jelzi, hogy a követelések behajtására jóformán semmi esély. A hitelezők sokszor eleve nem is próbálkoznak a behajtással, mert gyakorta a behajtási költségeik sem térülnek meg, az eredeti követelés pedig egyáltalán nem.

Az Opten cégfluktuációs indexe (CFI: az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedévre vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 16 százalék körül mozgott. Megyénként a vizsgált időszak alatt az Opten-CFI Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb, a legmagasabbat Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.