Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ezt küldd el! – az Amnesty így konzultál az Orbán-kormánnyal

Ezt küldd el! – az Amnesty így konzultál az Orbán-kormánnyal

„Jelzés és jelkép értékű, hogy éppen itt és most találkoztunk, hiszen azonos értékeket vallunk és együtt és egyetértésben fontosnak tartjuk az emberi jogok védelmét, érvényesítését, illetve ezek figyelemmel kísérését…

…Ebben elévülhetetlen érdemeket szerzett az Amnesty International, amely az egész világra kiterjedő tevékenységével az emberi jogok, az emberi méltóság hatékony őre és támogatója” – írta Göncz Árpád köztársasági elnök az Amnesty International Magyarországnak 1992-ben.

Az idézet időszerűbb nem is lehetne egy olyan korszakban, amikor a magyar kormány szándékosan hazug és félrevezető információkkal próbálja meg lejáratni a neki nem tetsző magyar civil szervezeteket, köztük az Amnestyt. A legutóbbi nemzeti konzultációba a Magyar Helsinki Bizottság mellett az Amnesty International is bekerült, mint két olyan szervezet, amely azért dolgozik, hogy a migránsok kevesebb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Ebből persze semmi sem igaz, de ez az utóbbi évek civilellenes lejárató kampánya közepén ez persze nem újdonság.

A Helsinki Bizottság bírósághoz fordult, mi pedig úgy döntöttünk, emlékeztetjük a kormányt, hogy egykoron a magyar állam legmagasabb rangú vezetője számára is fontosak voltak az emberi jogok és az azokért dolgozó civil szervezetek. Szeretnénk megmutatni a kormánynak, amit nem szeretne látni: az Amnesty International működése fontos fokmérője a demokráciának – ahogy ezt maga Göncz Árpád írta.

Mi büszkék vagyunk erre a véleményre, és arra, hogy az emberi jogok védelmében partnerek voltunk a néhai államfővel.

Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy az emberi jogok védelmezőinek üldözése és zaklatása súlyosan antidemokratikus irány, a titkosszolgálatokkal való fenyegetőzés pedig példátlan a hazai közéletben.

Arra kérjük az embereket, hogy szánjanak pár percet arra, hogy elmondják a véleményüket a kormánynak. Ezért létrehoztuk az eztkulddel.amnesty.hu oldalt, ahol bárki kitöltheti a kormánynak szóló virtuális képeslapot, amelyen akár a fenti Göncz Árpád idézet, akár saját személyes üzenete szerepelhet. Szeretnénk, ha sokan részt vennének november 23-ig, és elmondanák a véleményüket arról, hogy fontosak-e a számára az emberi jogok, és hogy kellenek-e az ezekért dolgozó civil szervezetek. A kitöltött képeslapokat mi továbbítjuk majd a címzettnek, ezzel szeretnénk biztosítani, hogy a konzultációnkban résztvevők adataival nem élhet vissza a kormány.

Mi büszkék vagyunk az itthon végzett munkánkra, és a továbbiakban is folytatni fogjuk az emberi jogok képviseletét. Mindannyiunk számára sokkal jobb lenne, ha a kormány végre felhagyna az árnyékbokszolással, és a valódi problémákkal foglalkozna. Van éppen elég – zárul az Amnesty International lapunknak elküldött közleménye.