Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jogsértő ACC-reklám miatt bírságolt a Versenyhivatal

Jogsértő ACC-reklám miatt bírságolt a Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Sandoz Hungária Kereskedelmi Kft. jogsértően reklámozta ACC elnevezésű, vény nélkül kapható gyógyszereit, mert nem az alkalmazási előírás alapján, hanem azon túlterjeszkedve mutatta be a termékeket.

A reklámok gyorsaságot ígértek a gyógyszer teljes hatásmechanizmusára vonatozóan, miközben az alkalmazási előírás alapján a gyorsaság kizárólag a felszívódásra vonatkozott. A jogsértésért 105 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH az egyes ACC-termékek gyors hatásmechanizmusára vonatkozó reklámállításokat vizsgálta, többek között a

  • Gyors megoldás hurutos köhögésre!;
  • Gyorsan megtisztítja a légutakat!;
  • ACC, az gyorsan hat
  • megállapításokat, amelyek hirdetésekben, orvosi rendelői, patikai plakátokon, televíziós reklámokban és akciós/patikai újságokban jelentek meg.
  • Az ACC elnevezésű gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bocsátotta ki.

A GVH az OGYÉI tájékoztatását kérte a vizsgált állítások szakmai szempontú értékeléséhez. A szakhatóság álláspontja szerint a gyógyszerek alkalmazási előírásaiban foglaltak nem támasztják alá a gyógyszerek gyors hatását, azaz az állítások nincsenek összhangban a gyógyszerek alkalmazási előírásában foglaltakkal.

A GVH döntése szerint a SANDOZ 2015 októbere és 2016 áprilisa között jogsértően reklámozott és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be az egyes ACC termékeket a reklámokban megjelenő gyors hatás, illetve általában a gyorsaság hangsúlyozásával.

A GVH súlyosító körülményként értékelte a magatartás kiterjedtségét, hiszen a vizsgált kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben is elhúzódott, a teljes szezont lefedte.

A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az eljárás alá vont

# dokumentált vezetői döntéssel – a megfelelési programja keretében – felhagyott a jogsértő kereskedelmi gyakorlattal a versenyfelügyeleti eljárás megindításának hatására;

# előzetesen is érdemi megfelelési erőfeszítéseket tett a lehetséges jogsértések elkerülésére, és e mechanizmus keretében a vizsgált kereskedelmi gyakorlatot is módosította.

A gyógyszertárakban vény nélkül is kapható és társadalombiztosítási támogatásban nem részesülő gyógyszerek reklámozása akkor jogszerű, ha a reklám a gyógyszert az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatja be.