Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Akár hatodával nőhetnek a kötelező biztosítás átlagdíjai

Akár hatodával nőhetnek a kötelező biztosítás átlagdíjai
Varga Péter

Ma hajnalban megkezdődött az év végi kötelezőkampány. A szerda éjféli határidőig az érintett 13 biztosítóból 12 hirdetett új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifát a kampányidőszakra.

A Netrisk.hu által elvégzett díjkalkulációk mintegy 15 százalékos díjemelkedést mutatnak, ezzel az új kötések – baleseti adó nélküli – átlagos díja továbbra is kedvező szinten, 18 ezer forint körül alakulhat majd. Az idei kampányban érintett kereken egymillió személygépkocsinak várhatóan a tizedére kötnek üzemben tartóik új szerződést. A biztosítók január 1-jétől érvényes tarifái már ma délelőtt összehasonlíthatók lesznek a Netrisk.hu-n.

Az új tarifák számottevő strukturális változásokat nem tartalmaznak. A díjemelés hatását elsősorban azok képesek kompenzálni, akik nem okoztak kárt vezetés közben, továbbá az átlagosnál magasabb bónuszosztályba tartoznak, elektronikus díjfizetési módot, illetve éves díjfizetést választanak. További megtakarítási lehetőség az együttkötési kedvezmény kihasználása például casco- vagy lakásbiztosítás egyidejű megkötésével.

Az MNB honlapján közzétett díjtarifák terjedelme biztosítónként látványosan eltér: találunk közöttük alig több mint egyoldalast, illetve 80-100 oldalast is. Szerencsére ezek részletes áttanulmányozásukra nincsen szükség, az ügyfelek évek óta megbízhatóan támaszkodhatnak az összehasonlító alkuszi portálok kalkulációira.

A meglévő kgfb-szerződések következő évi díjairól a biztosítóknak legkésőbb 50 nappal az évforduló előtt, év végi évforduló esetén tehát november 11-ig kell tájékoztatniuk ügyfeleiket. Ők ennek ismeretében december 1-jén éjfélig jutathatják el felmondásukat a biztosítóhoz, ha a felmondás mellett döntenek. A Netrisk.hu becslése alapján ezt a lépést idén mintegy 100 ezer személygépkocsi üzemben tartója teszi majd meg.