Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kijáratot nyithat Ázsia felé is az EU keleti kapuja, a konstancai kikötő

Kijáratot nyithat Ázsia felé is az EU keleti kapuja, a konstancai kikötő
Hajós Anna

A Fekete-tenger partján épült nagy múltú konstancai kikötő az egyik legfontosabb áruszállító ás átvevő csomópontja a romániai kereskedelemnek. Tonnában mért összforgalma alapján évek óta dobogós helyet foglal el a magyar piacon is, Európában pedig a gabonát fogadó és tároló kikötők között piacvezető.

Négyezer hektárnyi területen fekszik ez a patinás múltú komplexum, de lehetősége van a további terjeszkedésre is. A kikötő vezetői gyümölcsöző kapcsolatokat építettek ki magyar ügyfeleikkel, ennek egyik bizonyítéka, hogy legalább évente szerveznek találkozót Budapesten, amelyen ismertetik újdonságaikat, valamint meghallgatják a magyar partnerek észrevételeit, kívánságait.

A legutóbbi eszmecserén megjelent Marius-Gabriel Lazurca, Románia magyarországi nagykövete, a kikötő szinte teljes vezérkara, valamint szállítmányozási cégek jó néhány képviselője is ott volt. A nagykövet elmondta, az idén két fontos román–magyar üzleti találkozót tartottak, mindkettő a vízi szállítmányozáshoz kötődik. Az előző alkalommal a Duna–fekete- tengeri csatorna állt a középpontban, most pedig Konstanca mutatta be expediálási kínálatát.

Marian Tanase, a kikötő vezérigazgató-helyettese elmondta: évente három alkalommal rendeznek ilyen találkozót, a régi és az új üzletfelek megnyerése végett Belgrádban, Budapesten és Bécsben. A mostani immár a 33. alkalom volt.  

Andrea Opreanu, a kikötő külkereskedelmi vezetője hangsúlyozta: céljuk a hatékony, fenntartható, gazdaságos fejlesztés. Örvendetes, hogy az utóbbi időben meghatározó piacaik bővültek, és számos új cég is települt a kikötőbe, amelyekkel hosszú távú bérleti szerződést kötöttek. Európai uniós támogatásból és saját forrásból is végeznek fejlesztéseket, a bérlők igényeivel összhangban.

Nemcsak a vízi, de a vasúti összeköttetés is javul a két ország között, bár a Duna–fekete-tengeri vízi összeköttetés fontosabb, mint valaha: a statisztikai adatok szerint Magyarország 2017 első felében a 2016-i teljes gabonaexportját e térség felé Konstancában bonyolította le. A konténeres áruk forgalma is növekszik.

A kikötőben működő cégek küldöttei ugyancsak beszámoltak munkájukról. A Convex terminál az ömlesztett árukat továbbítja. Hatalmas hajók befogadására alkalmas ez a kikötőrész is: 3,5 millió tonna szén és koksz raktározására képesek, és már épül a gabonaterminál.

A világ minden táján 75 terminált üzemeltető DP World Constanta 2004 óta jelen van a kikötőben, 640 méternyi kikötői partrésszel rendelkezik. Tizenhárom rakodóegysége 24 órán belül kipakolja a konténereket. A társaságot három vasútvonal köti össze a szárazfölddel. Biztos és gyors árukezelést szavatol, emellett nyitott minden új szolgáltatási kívánalom iránt.

A Socep cargotevékenységének fő iránya a konténerek működtetése, legutóbb 12 millió euróért vásárolt darukat, terminálja 1500 négyzetméter; szó van egy 100 ezer tonna kapacitású siló építéséről. A Silk Route Shipping cég tíz éve van jelen jól képzett személyzetével Konstancában. Neve, a „selyemút” jelzi, hogy nagymértékben a kínai forgalomra is számít.

A TTS Group a közútról, illetve vonatról, vagy éppen a Dunáról a tengeri hajókra átrakást vállalja. Vannak vontató és tolóhajói, 16 tonnás darui erre a célra, nagy mennyiségek szállítására képes. Tucatnyi tartálya 1250 tonna folyadék tárolására alkalmas, emellett bármilyen áru raktározását el tudja végezni.

A cégek a bemutatkozás után tárgyalóasztalhoz ültek a partnereikkel. Erdélyi László, a konstancai kikötő magyarországi képviselője, az esemény fő szervezője, lapunk kérdésére kiemelte: jó évtizedes kapcsolatot ápolnak a hazai és a konstancai cégek. Ezernél több magyar vállalkozással áll összeköttetésben a kikötő, számosan rendszeresen igénybe veszik a tengeri kapu szolgáltatásait, az ott működő cégek által kínált raktározási és szállítmányozási lehetőségeket. A cégek fele mezőgazdasági terméket, a többi főleg szenet, vasércet juttat el a vevőkhöz.

Ez a kikötő ma is az Európai Unió keleti kapuja, a legfontosabb a Fekete-tenger partján. Ezernél több vállalat veszi igénybe szolgáltatásait, 40 kikötői kezelési és 140 rakodópontot működtet. Akár 300 méter hosszú hajókat is képes fogadni. Mindez megnyithatja – magyar cégek számára is – a kaput Ázsia felé, és az együttműködés lehetőségét Kínával.

A teherforgalmon kívül minden igényt kielégítő személyforgalmi terminál is működik Konstancában, a turisták ott szállnak partra az óriási tengerjáró üdülőhajókról.