Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Napfényes-havas télbe csalogató Karintia

Napfényes-havas télbe csalogató Karintia
(Munkatársunktól)

Az Alpoktól délre még csaknem nyár van (lásd a képen!), legalább is arany ősz. De már hűvösek a reggelek és napnyugta táján elkél a pulóver. Aztán egyszer csak azt veszi észre a vándor, hogy „megőszülnek” körben a hegyek, és lassan ide is beköszönt a tél, ami legalább annyi nagyszerű élményt kínál, mint amennyivel megajándékozta az Alpok-Adria térségét a nyár.

Szokásos télcsalogatóra érkezett magyar újságírók gyűrűjébe Elke Maidic, a karintinai idegenforgalmi ernyőszervezet, a Kärnten Werbung képviseletében és „a Kapitány”, azaz Ron Kapteyn túravezető a Hohe Tauern Nemzeti Park legfőbb tudora. A hollandusnak született Ron évtizedekkel ezelőtt Dél-Ausztriát, Karintiát választotta hazájának, mert beleszerelmesedett ebbe a mesevilágba, mára az „övé” a Gailtaler Alpen, a Hohe Tauern, a Juli- meg a Karni- Alpok, a Karawankák, a Lienzi-Dolomitok, a Spittal, a millstätti tóvidék, Villachi-, a Faaki-, az Ossiachi- meg a Wörthi-tó… Kell ennél több?

A Kapitány három nyelven (hollandul, angolul, németül) mindent tud a térség történelméről, kultúrájáról, nemzeti parkjairól, vadon élő állatairól, ritka növényeiről, szurdokairól, rejtett erdei utakról. Élvezet vele kirándulni, hallgatni ízes hollandosztrákját, ami külön élmény a nyelvek iránt is érdeklődőknek.

És mit tudhattak meg az újságírók kettejük elmondásából? Leginkább talán az maradt meg valamennyiünkben, hogy Karintia mindenkit elbűvöl vad szépségeivel és elragadó tájainak bájaival. Ezt a vidéket, az Alpoktól (már egy kissé) délre nagyon megszerethette a teremtő: bőségesen adott neki hegyet s völgyet, folyót s tavat, madarat s vadat – az alkotó ember legnagyobb örömére és gyönyörűségére, aki aztán meghálálta mindezt az Ossiachi meg Millstatti Apátsággal, a Porcia kastéllyal, a középkori kultúra meseszép városával, Gmünddel, vagy éppen a steidorfi Kőházzal, a Wörthi-tó partján sorakozó kastélyokkal, szállodákkal. Emlékezzünk csak, a tévéfilm-sorozatra, amely legalább annyira jót tett Karintiának, mint annak idején Salzburgnak A zene hangja (Sound of Musik) című amerikai musical-film. És arról se feledkezzünk el, hogy Karintia büszkélkedik Ausztria legmagasabb hegycsúcsával, a 3798 méter magas Großglocknerrel.

Mit is mondott erről Elke Maidic? A tömegturizmustól távol, Karintia legremekebb és legkeresettebb síterületei eszményi körülményeket kínálnak a pihentető téli üdüléshez a pályákon és pályán kívül egyaránt. A liftüzemeltetők gondosan ügyelnek a biztonságra, a kényelemre, és egészen tavasz közepéig garantálják a hóbiztos síelés örömét. A lesiklópályákat a fűtött ülésekkel felszerelt, kényelmes kötélpályákon lehet megközelíteni a Nassfelden és a Gerlitzenen, a Turrachon és a Katschbergen, valamint Karintia legmagasabban fekvő sípályái a Mölltaler Gletscher/Ankogel, illetve a Grossglockner/Heiligenblut területén – háromezres csúcsok ölelésében. A kisebb karintiai síterületek, köztük a lavanttali és a nockbergi, jól átlátható, családbarát pályákkal várják a vendégeket.

Elkétől tudható az is, hogy A karintiai síterületeken 100 órával többet süt a nap a téli hónapokban, mint az Alpok fővonulatától északra eső területeken. A mérést a nassfeldi téli napórával végzik, mely közvetlenül a hegyi állomás mellett található. „Karintia télen az Alpok legnagyobb napozóterasza – a természet páratlan ajándéka” – hívta föl az idegenforgalmi újságírók figyelmét a térség turizmusának legavatottabb szószólója.

Ha már a Nap említtetett: a vendég reggeltől estig a napos oldalon síelhet – ezt az élményt nyújtja például a Karintia szívében, a Gerlitzen Alpe Stella Ronda Snow Challenge sípályája. A Turracher Höhén napfényes pihenőteraszán jófajta italokat is kínál a vendégeknek a sípályakomornyik. Aki a legteljesebb módon szeretné kihasználni a sípályán a napsugarakat, az semmiképp se hagyja ki a kora reggeli síelést, azaz az Early Morning Skiinget. Meghatározott időpontokban a Goldeck (2018 márciusában) és a Turrach pályáin már fél hétkor kezdődik a nap a síelők számára. Bad Kleinkirchheimben a „Síelés 9 előtt” programban Franz Klammer olimpiai bajnok kíséri a pályán az idejében kelőket. Az ám, ne feledjük: 2018. január 13–14-én Bad Kleinkirchheimben vendégeskedik az alpesisí-világkupa is, a nemzetközi mezőny legjobb női síelői mérik össze tudásukat lesiklásban és  óriás műlesiklásban.

A magyarok által jól ismert és kedvelt Bad Kleinkirchheim – nevének megfelelően – a fürdőit is ajánlja, a medencékig suhanhat a vendég, zsebében a belépésre jogosító kombinált bérlettel. Karintia házigazdái és vendégei egyaránt dicsérik a tavi szaunákat és a Millstätti- meg a Wörthi-tó fürdőházait, ahol üvegfal mögött vagy a szabadban, fürdőruhában élvezhető a téli napsütés. St. Kathrein vízi világát teljesen fölújították, miáltal újra a tartomány legnagyobb vízfelületű fürdője lett, ahol a leghosszabb élménycsúszda, tágas szaunavilág csábítja a vendégeket. Aki téli wellnessre vágyik, annak a Millstätter See, a Wörthersee és Turracher See melletti fűtött, szállodai-tóparti medencék ajánlhatók.

Mindent, persze, képtelenség belesűríteni egyetlen tudósításba, ezért pusztán kedvcsinálóként említjük a karintiai tél új lehetőségét, a Nockberge Trailt, az öt sívidéket, a Katschberget, Innerkremst, Turrachot, Falkertet és Bad Kleinkirchheim/St. Oswaldot összekötő túraútvonalat. A házigazdák olyan sítúrázóknak ajánlják, akik komótos, ám gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. Mivel egyes helyeken csákányos vagy pados felvonókkal is utazhatnak, elkerülhetők a kaptatók. Rendhagyó, hogy a Nockberge-túrán – a többnapos sítúrák velejáró kényelmetlenségével ellentétben nem matracos hálóhelyek, hanem kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-)szállók kínálják szolgáltatásaikat a magyar vendégeknek is.

Karintia minden térsége igyekszik akciókkal is csábítani a vendégeket; van „Ski surprise”, „Schneeflocke/hópehely”, napi egyeurós gyermekbérlet, a „Schneemann/hóember”- és „Kinder gratis/ gyermekeknek ingyen” kártya.