Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bizottsági iránymutatás a termőföld-vásárlásra

Bizottsági iránymutatás a termőföld-vásárlásra
Infovilág

Az Európai Bizottság ma iránymutatást adott ki azzal a céllal, hogy segítsen a tagállamoknak megvédelmezni a termőföldeket a túlzott árspekulációval, a földtulajdon túlzott mértékű koncentrációjával és egyéb veszélyekkel szemben.
 
Az uniós tagállamoknak joguk van korlátozni a termőföldek értékesítését a mezőgazdasági közösségek megőrzése és a fenntartható mezőgazdasági művelés előmozdítása végett, ám eközben meg kell tartaniuk az uniós jogszabályokat, különösen a tőke szabad mozgására vonatkozókat. A Bizottság 2015 ben kötelezettségszegési eljárást indított azon tagállamok – köztük Magyarország – ellen, amelyek hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak más uniós országokból származó befektetőkkel szemben, és aránytalan mértékben korlátozzák a határokon átívelő befektetések létrejöttét. Ma kiadott közleményében a Bizottság – az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata alapján – útmutatással szolgál azt illetően, milyen módon szabályozhatják a tagállamok a termőföldek értékesítését.
 
A közlemény egyértelművé teszi, hogy a tagállamok saját hatáskörükben intézkedhetnek a termőföldek értékesítésének szabályozása céljából. A Bizottság ugyanakkor arra is rámutat, hogy az uniós jog nem engedélyezi diszkriminatív korlátozások bevezetését, így például tiltja, hogy a tagországok általános követelményeket határozzanak meg a lakóhelyre vonatkozóan a föld megszerzésének előfeltételeként. A határokon átívelő befektetések aránytalan korlátozása szintén jogellenesnek minősül. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 

Bizottsági értelmező közlemény a termőföldvásárlásról és az európai uniós jogról

Az Európai Parlament állásfoglalására irányuló indítvány „A termőföldek koncentrációjának jelenlegi állapota az Unióban: a mezőgazdasági termelők földhöz jutásának megkönnyítése” című kérdésről

A Bizottság felszólítja Bulgáriát, Magyarországot, Lettországot, Litvániát és Szlovákiát, hogy tartsák meg a mezőgazdasági földterület megszerzésére vonatkozó uniós előírásokat