Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jane Austen-mánia, világszerte – Mr. Darcy és az ő Elizabethje

Jane Austen-mánia, világszerte – Mr. Darcy és az ő Elizabethje
Elek Lenke

Nem példa nélküli, hogy valaki 200 évvel a halála után sokkal népszerűbb legyen, mint saját korában – mindazonáltal nagyon ritka! Jane Austen összesen hat emlékezetes könyvet írt, 200 évvel ezelőtt, és ma szülőhazája nemzeti valutájának egyik friss címletén szerepel. (A szerző felvételei.)

Nemcsak filmen létezik Jane Austen-könyvklub, de a valóságban is. A hölgy a mai közösségi oldalak kedvence, milliók lájkolják, és akárhányszor ismétlik a tévécsatornák a regényéből a 20. és a 21. (!) században forgatott filmeket, mindig népes rajongótábor nézi őket.

Sőt: kiállítások szólnak róla és történészek elemzik minden levelét. Arról nem beszélve, hogy egyértelműen turisztikai vonzerő és része a brit országimázsnak.

Svédországban is imádják

Az egyik legsikeresebb kiállítást a közeli múltban rendezték a svédországi Skoklosterben, Európa egyik legszebb barokk kastélyában. A belföldi és külföldi turisták egyaránt fontos programnak tartják, hogy ide ellátogassanak, és szemügyre vegyék mindazt, ami akár közvetve is, de hozzá kötődik. A látogatók megtekinthetik azokat az eredeti jelmezeket, amelyeket a ma már világhírű sztárok viseltek a „Büszkeség és balítélet” forgatása idején. Természetesen a hölgyek elsősorban Mr. Darcyra lennének kíváncsiak, illetve Colin Firth-re – de sajna, ő csak az ikonikus inge révén van jelen.

Ugyancsak közszemlére tettek néhány elegáns ruhát az „Értelem és érzelem”, valamint az „Emma” című regénye jelmeztárából. Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet és Jennifer Ehle öltözékei mára múzeumi tárgyak lettek.

Társadalomkritika - és érzelem

Jane Austen ma is egyike a világ legolvasottabb szerzőinek. Sikerének titka, hogy közel hozza az olvasókhoz az akkor élt emberek hétköznapjait és ünnepeit, miközben éles társadalomkritikát fogalmaz meg, és nem rejti véka alá érzelmeit sem, ami abban az időben nem volt szokás, főleg nem Angliában.(Egyébként ott ma sem szokás.)

Az írónő egyik levéltöredékét a nemrégiben 55 millió forintnak megfelelő összegért árverezték el. Közben pedig virágzik az angliai kastélyturizmus, amelyet egyelőre nem érint a Brexit. Nyilvánvalóan azok a kastélyok és parkok a leginkább kedveltek, amelyek világhírű filmsorozatok és regények helyszínei voltak.

 Az 1704-ben épült Goodnestone Park-ban maga az írónő is megfordult. Alapos karbantartás és tatarozás után a kúria most már látogatható, sőt, ki is bérelhető, természetesen nem kevés pénzért. Azért is ilyen kedvelt Goodnestone, mert a feltételezések szerint ott is írta regényeinek néhány fejezetét, méghozzá a ma is rendkívül népszerű „Büszkeség és balítélet”-et. A kertnek legalább annyi látogatója van, mint a háznak és a kis étteremnek, amelynek menülapja nem annyira tipikusan angol fogásokkal várja a vendégeket, viszont nagyon finomakkal: lazaccal, avokadóval és sonkával.

Az 1995-i feldolgozásban készült filmsorozat helyszínei – közte a Lyme Park és a Chatsworth-ház – ugyancsak kedvelt látogatói célpontok.

Kastélyok itt is és ott

De legalább ennyire sikk ellátogatni a Downton Abbey forgatási helyszíneire is, közte a Hampshire-i Highclere kastélyba. Természetesen érdemes utánanézni a honlapon, hogy mikor látogathatják turisták a kastélyt. Tavaly több mint 70 ezren vették a fáradtságot és néztek annak utána, hol forgatták a Crawley család és szolgáinak életéről készült, több díjjal kitüntetett filmsorozatot.

Jane Austen Magyarországon is népszerű. Egyik jele ennek, hogy az alsópetényi Prónay-kastélyban néhány éve megrendezték az első hazai Jane Austen-bált. Pár éve olyan kastélyegyüttes született Alsópetényben, amely nemcsak nívós céges rendezvényeknek, üzleti konferenciáknak, esküvőknek ad otthont, de a környék kiemelkedő kulturális központja is óhajt lenni.