Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Közadakozásból Göncz-szobrot avattak Óbudán

Közadakozásból Göncz-szobrot avattak Óbudán
Farkas József György

Teljesen megtöltötték az óbudai egyetemmel szembeni teret azok, akik rész kívántak venni Göncz Árpád egykori köztársasági elnök mellszobrának avatásán. A néhai államfő a közelben lakott, erre márványtábla emlékeztet otthona Bécsi úti épületén. (A szerző felvételei)

Jovánovics Görgy Kossuth-díjas szobrászművész alkotása közadakozásból készült, magánszemélyek, vállalkozások és civilszervezetek mellett Óbuda-Békásmegyer önkormányzata (Göncz Árpád a kerület díszpolgára volt) is támogatta a felállítását.

Az avatáson Gönczöl Katalin egykori ombudsman idézte fel a rendszerváltás utáni első államfő tevékenységét és tetteit, visszaemlékezve „arra” az évtizedre. Bojár Gábor üzletember személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal, Jordán Tamás színművész pedig az alkalomhoz nagyon illő József Attila-versekkel egészítette ki a szívből jövő, ám mégiscsak prózai beszédeket.

Az emelkedett hangulatú esemény közreműködőit a Göncz Árpád Alapítvány részéről Gulyás András diplomata, az államelnöki hivatal egykori vezetője hívta sorra a mikrofonhoz, majd a Göncz-család tagjait a szobor leleplezéséhez. Ő továbbította a közönségnek Koncz Zsuzsa és Bródy János kérését is, ami meghallgatásra talált: a résztvevők a két művésszel együtt énekelték Göncz Árpád kedves dalát, a „Ha én rózsa volnék”-ot…