Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pangea-akció: 160 millió forint értékű hamis gyógyszer

Pangea-akció: 160 millió forint értékű hamis gyógyszer
LigetPress

A 123 ország csaknem 200 hatóságának közreműködésével végrehajtott nemzetközi akció eredményeként 51 millió dollár (kb. 12,8 milliárd forint) értékben, összesen 25 millió hamis tablettát foglaltak le, ami a 2008-ban elkezdett Pangea-akciósorozat óta rekordmennyiségnek számít.

A nagyvilágban és hazánkban is látványos sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása elleni eddigi legnagyobb nemzetközi razzia, a szeptember 12–19. között lezajlott X. Pangea akció. 

A nemzetközi művelet idején a kapcsolattartásért a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, a koordinációért pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felelt. Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy tudósítónknak elmondta: a lefoglalt tabletták száma meghaladta a százezret, a 25 ezer dobozos és 200 tasakos csomagolású értéke megközelítőleg 160 millió forint. A NAV kérésére az Europol szakértői csoportot küldött Magyarországra a művelet sikerét segítendő; a pénzügyőrök és az Europol munkatársai a NAV Repülőtéri Igazgatóságánál hajtottak végre különféle speciális ellenőrzési feladatokat, mellyel kapcsolatosan a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület támogatásával bemutató videó készült.

A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része fájdalomcsillapítókból, epilepszia elleni készítményekből, mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekből és potencianövelő tablettákból állt, továbbá nagy mennyiségben találtak a hatóságok emberei étrend-kiegészítő szereket is. Százhuszonötmillió forint értékben olyan illegális orvosi eszközöket is lefoglaltak, mint például hamis fogászati készülékek, implantátumok, óvszerek, fecskendők, kötszerek és tiltott sebészeti eszközök.

Az egyhetes akcióban 715 ezer olyan csomagot vizsgáltak át a nemzetközi hatóságok világszerte, amely valamilyen módon illegális oldalakhoz kötődik; 470 ezret lefoglaltak.

A nemzetközi akció részeként az ORFK munkatársai szeptember 12-én egy sor megyében és a fővárosban tartottak összehangolt akciót a tiltott teljesítményfokozók és más illegális, vagy hamis gyógyszerkészítmények ellen. A rendőrség 170-féle (összesen több mint 30 ezer tabletta) és 54 millió forint lefoglalásával járult hozzá a magyar akcióhoz.

A hamis termékeket árusító, külföldi szerveren működő honlapok ügyében a magyar közreműködők az Interpol segítségét kérték. Több mint 80 honlap és internetes hirdetés adatait adták át, hogy a szakemberek tegyék elérhetetlenné a weboldalakat.

Az internethasználók 4–6%-a rendelt már online gyógyszert. Egy amerikai adatbázis szerint jó 81 ezer illegális forgalmazó működik az interneten, a legális forgalmazók száma ezzel szemben Magyarországon 80-ra tehető.

A gyógyszerhamisítást a fogyasztók határozott és tudatos döntései szoríthatják vissza. A kereslet pedig akkor csökkenhet, ha a betegek hiteles információk alapján tudják felmérni, hogy mekkora kockázattal jár, ha sok esetben olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, ámde bizonytalan minőségű „gyógyszereket” használnak.

Az OGYÉI folyamatosan publikálja a honlapján a látókörébe került hamis és nem engedélyezett készítmények listáját, továbbá azokat az weboldalakat, amelyeknek letiltását kezdeményezte.