Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Videó- és műholdfelvételek bizonyítják: égnek a rohingya falvak

Videó- és műholdfelvételek bizonyítják: égnek a rohingya falvak

Az Amnesty International újabb három friss, péntek délután Rakin államban készített videófelvételt elemzett, amelyen az látható, hogy nagy füstoszlopok szállnak fel rohingya falvak – az egyiket már elhagyták a lakók – felől.

A megvizsgált műholdfelvételeken füst és égett romok látszanak. Helyi források szerint a mianmari biztonsági erők és ottani bandák gyújtogattak.

A lángoló Hpar Wat Chaung faluról készült műhold-felvételek.

„Ezek az újabb bizonyítékok alátámasztják, hogy Aung Szan Szu Csí nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy szeptember 5-én befejeződtek a katonai műveletek a területen” – jelentette ki Tirana Hassan, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó csapatának vezetője.

„Három hét telt el, és élőben követhetjük, ahogy a rohingyák elleni erőszak folytatódik Rakinban. Rohingya falvakat égetnek porig – mielőtt, miután – és miközben a lakók menekülnek az otthonaikból. A hatóságok nem elégszenek meg annyival, hogy elüldözik az embereket, azt is biztosítani akarják, hogy ne legyen hova visszatérniük.”

„Mianmar polgári és katonai vezetésének lépéseit már nem lehet jóindulatúan magyarázni. A nemzetközi közösségnek egyhangúan el kell ítélnie a történteket, véget kell vetniük az etnikai tisztogatásnak, az elkövetőket pedig bíróság elé kell állítani.”

Egy szeptember 21-én, Hpar Wat Chaungnál (Maungdaw járás) készült videón az előtérben egy mezőgazdasági terület látszik, amin egy hatalmas füstoszlop emelkedik ki egy fák között megbúvó település felett. Egy helyi lakos elmondta: a mianmari határrendészek és helyi bandák kezdtek gyújtogatni kora délután, majd még este is folytatták.

Az Amnesty International megvizsgálta a Hpar Wat Chaungról szeptember 16–22. között készült műholdképeket. A későbbi felvételeken még mindig látszik a füst, amely bizonyítja: a napokkal előtte még állt épületeket porig égették. Továbbá a műholdak tüzet jeleztek a falu területén, ami szintén megerősíti az elmondottakat.

A különböző szögekből készített két másik videón az égő Nga Yant Chaung (Buthidaung járás) falu látható péntek délután. Az aktivisták – köztük az egyik helyi forrás – szerint a gyújtogatás délután fél kettő és kettő között kezdődött.

Az Amnesty International szeptember 14-én mutatta be a bizonyítékait: a mianmari hatóságok és helyi bandák teljes falvakat égetnek porig Rakin államban és válogatás nélkül lőnek a gyújtogatás elől menekülő helyiekre. Az erőszak egy fegyveres rohingya csapat augusztus 25-i támadásaira adott előre kitervelt, jogellenes és aránytalan válasz.

A szervezet helyszínen készített műhold-felvételeket, fotókat, videókat és más bizonyítékokat elemzett, több tucat interjút készített szemtanúkkal Mianmarban és a Bangladesben. A bizonyítékok egyértelműen azt mutatják, hogy egy előre megtervezett akció zajlik a rohingya falvak felégetésére.

Az erőszak elől több mint 429 000 ember menekült Bangladesbe augusztus 25. óta. Jogilag emberiesség elleni bűncselekményekről beszélünk. Több tízezer embernek – köztük Rakinban élő más etnikai kisebbségeknek – kellett elhagyniuk az otthonukat.