Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ismét karmesterverseny! – tévén és a koncertteremben

Ismét karmesterverseny! – tévén és a koncertteremben
(Munkatársunktól)

Október 3-tól izgulhatnak a képernyő előtt az érdeklődők, és élvezhetik a vetélkedő diringensek irányításával a zenekarok produkcióit. Tizenöt évvel ezelőtt, 2002-ben rendeztek legutóbb hasonló megmérettetést. Az ideit a világhírű magyar karmester özvegyének, Lady Valerie Soltinak a védnökségével, a Filharmónia Magyarország szervezésében tartják meg.

Lady Valerie Solti.

Erős nemzetközi mezőny mérkőzik meg majd a Maestro Solti (a képen)  Nemzetközi Karmesterversenyen: negyven ország 186 jelentkezője jön el Magyarországra. A 23–37 év közöttieknek először át kellett esniük az előzsűrizésen. Hamar kiderült, hogy sokuknak le kellett mondaniuk a további szereplésről, mert nem birkóznak meg az egyik legösszetettebb és legnagyobb összpontosítást igénylő feladattal. Az alapos előválogató után negyvenen jutottak az elődöntőbe. A vezénylendő művek között nyitányok, szimfóniatételek, operarészletek, versenyművek és szimfonikus költemények szerepelnek. A versenyzőknek mind a három forduló teljes repertoárját meg kell tanulniuk, de a kottahasználat engedélyezett.

Szakmai vélemény szerint valójában csak 50 év fölött válik valakiből jó dirigens, ám az igazi tehetség már korábban is megnyilvánul. Nagy tehát tét: a győztesek nemzetközi karrierre számíthatnak, de nem lebecsülhető a pénzdíj sem (összesen 35 ezer euró), melyet rangos nemzetközi zsűri ítél oda a legjobbaknak.

Az 1974-ben rendezett Nemzetközi Karmesterverseny indította el sikeres zenei életpályán Kobayashi Ken-Ichirót és Kesselyák Gergelyt: mindketten szerepet vállaltak a zenei verseny idei megújításában. Zsűritagként ugyanis ők is fogják értékelni a versenyzőket Eötvös Péter világhírű zeneszerző, a zsűri doyen-e; Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója; Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere; valamint Berkes Kálmán, a tokiói Musashino Zeneakadémia volt tanára és a szimfonikus zenekar vezető karmestere mellett. (Rajtuk kívül a zsűriben a nemzetközi klasszikus zene kiemelkedő menedzserei is képviseltetik magukat.)

„Ha jobban olvasol az emberek szívében, mint a kottában, akkor közelebb jutottál ahhoz, hogy jó karmester légy!”– nyilatkozta Kobayashi Ken-Ichiro az idei karmesterversenyről. Arra intette az ifjú tehetségeket, hogy legyenek „láthatatlanok”, hiszen nem a karmesternek, hanem „a zenekarnak kell tündökölnie”.

A közönségbarát verseny feladatának tartja a zene népszerűsítését is. A rangos eseménynek a budapesti Magyar Állami Operaház Erkel Színháza, valamint Európa egyik legjobb akusztikájú koncertterme, a pécsi Kodály Központ ad otthont. Az első és második forduló október 3–10. között a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével szerez majd izgalmas pillanatokat a versenyzőknek és az érdeklődő közönségnek. A döntő december 13–15. között zajlik, ahol a beválogatott versenyzők a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérhetik össze tehetségüket a pécsi Kodály Központban. A pécsi gálakoncert december 16-án ünnepi műsorral tiszteleg Solti György és szellemi örökösei előtt.

A közönség a második forduló adása után egy versenyzőt juttathat be a döntőbe. A verseny első helyezettje húszezer, a második helyezettje tízezer, a harmadik helyezettje ötezer euró pénzdíjban részesül. A pénzjutalmak mellett több díjfelajánlás is segíti majd a karmestertehetségek szakmai karrierjét.