Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az autó első helyettese: zöld utat kapott a Supraways

Az autó első helyettese: zöld utat kapott a Supraways
Matuscsák Tamás

Ma este dr. Csiszár Csaba, a Műegyetem docense tart előadást a közlekedés jövőjéről, az elektromos és autonóm járművek éghajlatváltozásra, valamint utazási szokásainkra gyakorolt hatásairól. Az meglehetősen egyedinek tetsző témáról szóló eszmefuttatás (Hogyan hatnak az elektromos és autonóm járművek a környezetünkre?) a Klímabarát Települések Szövetségének a budai Barabás-villában (Budapest, XII., Városmajor utca 44.) sorra kerülő rendezvény szervezői előzetes jelentkezést kérnek erre a címre: katalin.pal@klimabarat.hu.

Érdekes egybeesés, hogy éppen tegnap jelentette be a francia Supraways, hogy két francia várossal is megállapodott, amely szerint ezeken a településeken jármű-rendszereik kísérleti jelleggel már 2020-ban elindulhatnak, és olyan új alternatívát kínálhatnak az egyre elviselhetetlenebb személygépkocsi-forgalommal szemben, amely sikeres debütálás esetén akár már néhány éven belül is gyökeresen megváltoztathatja közlekedésünk arculatát.

A leginkább primőr vörös borairól híres közép-franciaországi Beaujolais-ben született elképzelés egy kötött pályás új közlekedési eszköz, amelynek alapelvét már többen felvetették a múltban, ám most a Supraways kézzelfogható közelségbe hozta a megvalósítását. Lényegében egy monorail (egyvágányú) sínrendszer alkotja a pályáját, amely behálóz egy teljes városrészt. A hat méter magas oszlopokat 35 méterenként helyezik el, rajtuk pedig 6 személyes kis kabinok cirkulálnak, egy számítógépes optimalizáció irányította útvonalon, 50 km-es óránkénti sebességgel városon belül és 100 km-rel a helységek között. 

Mivel a biztonságot is a számítógépes rendszer garantálja, így az egységek akár csak néhány másodpercnyire is gond nélkül követhetik egymást, ezáltal egy-egy rendszer akár óránként tízezer utas gyors célba érését is el tudja – folyamatos üzemmódban.

A beruházás csak harmada egy villamos- és tizenötöde egy metróvonal kiépítésének, ami által (az előbbiekkel szöges ellentétben) akár rentábilis is lehet, különösen azért, mert vezetőre nincs szükség, és az egyéb kezelőszemélyzet száma is minimális lehet. 

A kizárólag megújúló energiából nyert elektromos áram által hajtott járművek a városok levegőjét egyáltalán nem szennyezik, zajszintjók már-már elhanyagolható, és mivel alattuk a talaj például parkosításra is alkalmas lehet, így az életminőség javulása többrétegű. A járműrendszer akár húsz százalékos emelkedő legyőzésére is képes, a legkisebb kanyarvétel pedig alig öt méter, így hegyvidékeken, szűk utcákban egyaránt jól alkalmazható. Ugyanakkor az esztétikai hatása miatt történelmi városrészekben kevéssé használható, inkább a modern elővárosok forgalomcsillapítására látszik alkalmasnak.

Ha az írtakhoz hozzátesszük, hogy a Supraways mozgáskorlátozottak számára is egyszerűen használható, akkor érdemes figyelemmel kísérnünk eme különleges közlekedési eszköz első tapasztalatait.